ФБР обшукало яхту Медведчука у Хорватії – ЗМІ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ФБР обшукало яхту Медведчука у Хорватії – ЗМІ

Shutterstock

У Хорватії агенти ФБР провели обшук на яхті Royal Romance проросійського політика Віктора Медведчука, пише Jutarnji List. 92-метрове судно перебуває в Трогірі. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ордер на обшук було видано 15 листопада на запит Міністерства юстиції США. В ньому вказані імена Медведчука та його дружини Оксани Марченко. Обшук було проведено 10 днів тому.
  • За словами судді та представника окружного суду Спліта Дінко Мешина, обшук судна пройшов з ініціативи влади Сполучених Штатів. У виданні зазначають, що процедура пройшла в умовах секретності, у звʼязку з цим суддя не надав журналістам більш детальної інформації.
  • Проти політика та його дружини Вашингтон порушив кримінальні справи за порушення федеральних законів, зокрема, їх звинувачують у відмиванні грошей.

Контекст

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук сидів під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня Медведчука затримала СБУ.

Раніше суд наклав арешт на гелікоптер та літак, якими користувалася родина Медведчука. До цього було заарештовано 154 об’єкти рухомого й нерухомого майна Медведчука та його дружини.

З 24 лютого АРМА отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам. Forbes оцінив загальну вартість активів АРМА у $1,5 млрд.

Найдорожчі активи, які з початку війни перейшли до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука та інші.

Наприцінці серпня суд арештував три земельні ділянки загальною вартістю понад 2 млн грн, які належать Оксані Марченко. Земля розташована на Стрийщині, там почали будівництво об’єктів туристичної інфраструктури.

21 вересня в рамках обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні