Категорія
Новини
Дата

АРМА передасть половину картин Медведчука до музею, іншу половину продасть через Prozorro

1 хв читання

Національний художній музей України має отримати трохи більше половини арештованих картин колишнього нардепа Віктора Медведчука. Решту картин буде продано на аукціоні, повідомила пресслужба Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • 136 картин Медведчука експертиза визнала такими, що не мають значної культурної цінності, тож їх АРМА планує продати через «Prozorro.Продажі». Одержані кошти підуть на потреби ЗСУ.
  • 148 картин буде передано Національному художньому музею – експертиза підтвердила, що вони мають культурну цінність.
  • Поки ж для передачі картин музею в АРМА немає законного механізму. Очільниця агентства Олена Дума розраховує, що вже цього тижня Верховна Рада ухвалить законопроєкт 11280-1, який створить такий механізм.

Контекст

До війни Forbes оцінював статки Віктора Медведчука в $620 млн. Третина цієї суми, $190 млн, – його персональний транспорт, зокрема 92-метрова яхта Royal Romance. Вона побудована в 2015 році нідерландською компанією Feadship, тоді коштувала близько $200 млн. Але після введених проти Медведчука та його оточення санкцій у лютому 2021 року Forbes оцінив її удвічі дешевше. Медведчук володів яхтою через офшор на Маршаллових островах.

На початку квітня АРМА прийняло рішення про реалізацію майна Медведчука: автомобіля Mercedes-Benz Maybach і 20 колекційних наручних годинників. 23 серпня АРМА виставило годинники на продаж. На початку серпня суд передав в управління АРМА земельні ділянки Медведчука.

Про картини Медведчука, зокрема бурштинову Оксану Марченко, Forbes детально розповідав раніше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд