Категорія
Новини
Дата

Чистий прибуток Tesla знову впав, виручка зросла до рекордних $25,5 млрд

2 хв читання

Гігафабрика Tesla у Шанхаї /Getty Images

Гігафабрика Tesla у Шанхаї Фото Getty Images

Виручка виробника електромобілів Tesla за результатами другого кварталу 2024 року досягла рекордних $25,5 млрд, водночас чистий прибуток упав на 45%. Про це компанія повідомила 23 липня у презентації для акціонерів.

Фінансові показники компанії Tesla, яка є публічною і вважається однією з найбільш технологічних компаній світу, можуть впливати на загальні настрої на ринку та на інвестиції в інші компанії.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Квартальна виручка Tesla збільшилася на 2% – до $25,5 млрд із $24,93 млрд роком раніше. Аналітики очікували в середньому $24,5 млрд.
  • Чистий прибуток у другому кварталі скоротився на 45% – до $1,48 млрд в порівнянні з $2,7 млрд за аналогічний період попереднього року. Прибуток у розрахунку на акцію впав до $0,42 з $0,78.
  • Валова рентабельність становила 18% (18,2% роком раніше і 17,4% у першому кварталі). 
  • Валовий прибуток Tesla від автомобільної промисловості, за винятком регулятивних кредитів – показник, за яким уважно стежать інвестори – впав до 14,6% в порівняно з 16,4% у першому кварталі.
  • Падіння прибутку відображає збільшення операційних витрат на штучний інтелект та інші проєкти, а також витрати на реструктуризацію внаслідок масштабного скорочення робочих місць, зазначив Bloomberg.
  • Гендиректор компанії Ілон Маск заявив, що «до кращих днів ще далеко». Компанія не представить довгоочікуване роботаксі до 10 жовтня – і це буде лише прототип. Новий, дешевший автомобіль, який міг би розширювати продажі, піде у серію не раніше першої половини наступного року.
  • Крім того, будівництво гігафабрики в Мексиці призупинене принаймні до президентських виборів у США 5 листопада. Людиноподібний робот, який, як стверджує Маск, призведе до стрімкого зростання оцінки Tesla, також не буде готовий найближчим часом, зазначає агентство.
  • Акції Tesla подешевшали майже на 8% за підсумками додаткових торгів 23 липня після публікації звітності.

Контекст

Раніше Tesla зафіксувала друге поспіль квартальне падіння постачань. У квітні-червні компанія поставила на ринок 443 956 електромобілів – на 4,7% менше, ніж роком раніше. Експерти, опитані FactSet, у середньому прогнозували постачання на рівні 436 000 авто.

Після багатьох років стрімкого зростання Tesla зіткнулася падінням продажів і рентабельності в умовах посилення конкуренції з боку китайських конкурентів, таких як BYD.

У січні компанія попередила, що зростання поставок у 2024 році буде «помітно нижчим», оскільки імпульс від багатомісячного зниження цін слабшає.

До цих проблем додається перехід споживачів до дешевших бензиново-електричних гібридних автомобілів, в результаті чого Tesla залишається зі зростаючим парком автомобілів, які вона намагається продати за допомогою зниження цін та стимулів.

У травні у своєму останньому звіті Tesla повідомила про мету постачати 20 млн автомобілів на рік до 2030 року, що на 10 млн менше, ніж планувалося раніше. Ілон Маск озвучував довгострокову мету щорічного зростання постачання електромобілів на рівні 50%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд