Сем Бенкман-Фрід /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Чжао явно грав зі мною». Бенкман-Фрід звинуватив власника криптобіржі Binance щодо покупки FTX

Сем Бенкман-Фрід Фото Getty Images

Засновник криптобіржі FTX Сем Бенкман-Фрід жалкує про те, що повірив гендиректору Binance Чанпену Чжао, що той справді збирається купити FTX. Про це він сказав в інтервʼю Forbes за кілька годин до арешту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Бенкмана-Фріда, було багато ознак того, що Чжао блефує. «Наприклад, Чжао жодного разу не назвав конкретної суми майбутньої угоди. Мовляв, «мільярд туди – мільярд сюди, кому яка різниця». Я шкодую, що повірив у те, що угода можлива», – сказав Бенкман-Фрід. 
  • Він зазначив, що у той момент багато хто хотів, щоб продаж FTX відбувся. «Я теж на це сподівався. Чжао явно грав зі мною. Але я не впевнений, що він розумів, до чого це приведе, і що він справді хотів саме такого результату. Думаю, його метою було досягти піар-ефекту», – вважає засновник FTX.
  • Також Бенкман-Фрід прокоментував звинувачення Чжао у тому, що він намагався маніпулювати ринком, щоб найбільший по капіталізації стейблкоїн Tether втратив прив’язку до долара США. За словами Бенкмана-Фріда, він не міг би мати суттєвого тиску на ціну Tether, навіть якби захотів. «Я не мав для цього ресурсів. Та й навіщо мені це робити? Зараз про мене говорять багато поганого. Я заслуговую на критику за те, що напартачив. Але я не відповідаю за усі проблеми світу», – заявив засновник FTX.

Контекст

Усього кілька місяців тому 30-річний Бенкман-Фрід був широко відомий як одна з найстрімкіших зірок криптовалютної індустрії, яка накопичила власний капітал, що оцінюється в $26,5 млрд, завдяки злету криптовалютної біржі FTX і гедж-фонду Alameda Research. Але минулого місяця обидві фірми драматично зазнали краху.

FTX подала заяву про банкрутство, а Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора 11 листопада після того, як його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX перевела того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належить Бенкману-Фріду.

Призначені після краху FTX керуючі заявляють, що на «руїнах» криптобіржі Сема Бенкмана-Фріда виявили дуже мало готівки та криптовалюти – близько $560 млн і $740 млн відповідно. Хоча перед крахом зобовʼязання FTX перевищували $9 млрд.

30 листопада Бенкман-Фрід, статки якого колись становили $26 млрд, заявив, що на його банківському рахунку залишилося $100 000

За інформацією New York Times, федеральна прокуратура США відкрила справу проти засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда за маніпуляції з двома криптовалютами минулої весни.

Напередодні стало відомо, що Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах після того, як прокуратура порушила кримінальну справу.

Американські регулятори звинуватили Сема Бенкмана-Фріда в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід залучив понад $1,8 млрд від інвесторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні