Категорія
Новини
Дата

ДБР викрило на Одещині схему поборів з експортерів «зернового коридору»

Працівники Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора викрили масштабну схему поборів посадовими особами Держспоживслужби в Одеській області, йдеться у повідомленні ДБР.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство заявляє, що посадовці брали хабарі від госпсуб’єктів, які здійснюють експорт зернових культур через морські порти Одеської області по так званому «зерновому коридору». Всі, хто хотів безперешкодно та швидко отримати фітосанітарний сертифікат та інші дозвільні документи мали заплатити визначену суму через посередників, зазначили в ДБР.
  • «Для приховування своїх протиправних дій посадовці визначили окремі комерційні підприємства, які під виглядом консультацій та фумігаційних послуг експортерам зернових культур виступали посередниками при отриманні неправомірної вигоди», – йдеться у повідомленні.
  • У межах досудового розслідування проводиться низка обшуків за місцем роботи й проживання фігурантів кримінального провадження.
  • Вилучені гроші від незаконної діяльності, документальні матеріали, а також інші предмети та речі, які будуть слугувати доказом під час досудового розслідування, зазначили у відомстві.
  • Планується прийняття рішення щодо оголошення підозр посадовцям, причетним до оборудки у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Контекст

Україна хоче розширити угоду щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів, і сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено вже найближчим часом, повідомив 9 листопада заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

14 листопада міністри закордонних справ ЄС, США та Великої Британії Жозеп Боррель, Ентоні Блінкен та Джеймс Клеверлі закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні