Категорія
Новини
Дата

URC 2023. Європейський інвестиційний банк спрямує €840 млн на відновлення України

Україна та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в проєктах відновлення, повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Документ передбачає виділення €840 млн на реалізацію цьогоріч пріоритетних проєктів відновлення інфраструктури України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Меморандум підписали віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент ЄІБ Вернер Хоєр на полях Ukraine Recovery Conference 2023, яка відбувається цього тижня в Лондоні.
  • Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення РФ ЄІБ виділив Україні €1,7 млрд екстреної допомоги. 
  • За словами Кубракова, Україна та ЄІБ спільно працюватимуть над низкою проєктів, спрямованих на відновлення муніципальної та транспортної інфраструктури, поліпшення енергоефективності тощо. 
  • Зокрема, передбачені €840 млн будуть спрямовані на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проєктів відновлення:
  1.  Муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо).
  2.  Громадських будівель з урахуванням енергоефективності.
  3.  Інфраструктури водопостачання та водовідведення.
  4.  Транспортних мереж і міського громадського транспорту.
  • Також ЄІБ профінансує розвиток цифрової трансформації та посилення кібербезпеки.
  • Окрім цього, меморандум передбачає співпрацю України та ЄІБ щодо: використання спеціального трастового фонду від ЄІБ EU for Ukraine Fund та кредитування проєктів в Україні за підтримки гарантій Європейського фонду сталого розвитку плюс (EFSD+).
  • Міністерство відновлення та ЄІБ працюватимуть і над впровадженням і застосуванням пакету технічної та консультаційної допомоги для України на суму близько €100 млн.

Контекст

У січні президент ЄІБ Вернер Хоєр в «Українському домі» у Давосі заявив, що Європейському інвестиційному банку для збільшення підтримки України потрібні фінансові гарантії, пише «Інтерфакс-Україна». Він зазначив, що ЄІБ із рейтингом «AAA» щорічно залучає до €100 млрд на ринках капіталу для фінансування проєктів, тому банку необхідно економити та гарантувати, що це хороші проєкти. 

29 березня Рада директорів ЄІБ схвалила новий пакет підтримки для України (EU4U), що передбачає, серед іншого, створення трастового фонду (фонд EU4Ukraine), який забезпечить механізм обміну між групою ЄІБ і донорами. 

Це дозволить групі ЄІБ надавати Україні нові кредити та інші відповідні продукти, зокрема, часткові портфельні гарантії для українських банків.

У червні Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк домовилися про гарантії, які дозволять Україні отримати нові кредити на суму €100 млн для швидкого відновлення, наприклад, для ремонту муніципальної чи енергетичної інфраструктури, повідомляє ЄК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні