Категорія
Новини
Дата

ЄІБ може схвалити пакет підтримки енергосектору України на €250 млн вже найближчим часом – Мінфін

1 хв читання

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) найближчим часом схвалить пакет підтримки енергетичного сектору України на суму €250 млн, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів. Міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся в онлайн-форматі з головою ЄІБ Надею Кальвіно та головою представництва ЄІБ в Україні Жаном Ерік де Загоном.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Сторони обговорили впровадження програм співпраці, а також нові проєкти підтримки. Згідно із повідомленням, уряд та ЄІБ працюють над підготовкою нових фінансових угод.
  • Наразі фінансова підтримка Банку спрямовується на забезпечення пріоритетних потреб України, у тому числі на відновлення критичної інфраструктури та енергосистеми.
  • Марченко наголосив на нагальній потребі у підтримці енергосектору, а також розробці нових проєектів з відновлення та розвитку електроенергетики в Україні. Очікується, що ЄІБ найближчим часом схвалить пакет підтримки енергетичного сектору України на суму €250 млн.
  • Щодо поточних ініціатив, сторони відзначили фінансування ЄІБ проектів малого-середнього підприємництва із трьома українськими банками: Укргазбанк, Прокредит Банк та Укрексімбанк, а також підготовку до підписання Фінансової угоди між Україною та ЄІБ за проєктами «Впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112».
  • Також Марченко та Кальвіно обговорили низку потенційних спільних проєктів, зокрема, спрямованих на забезпечення житлом громадян України.

Контекст

Загалом обсяг ініціатив ЄІБ у державному секторі складає 26 проєктів обсягом €5,3 млрд.

Обсяг портфеля спільних проєктів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співпраці та сягає понад €7 млрд. З початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ у всіх напрямах – близько €2 млрд.

У 2024 році Україна та ЄІБ підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у державному та приватному секторах економіки України. У ньому визначено пріоритетні напрями співпраці на найближчі 10 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд