Категорія
Новини
Дата

ЄС наблизився до спільної закупівлі боєприпасів для України, але питання фінансування досі не вирішене – Reuters

Європейський Союз наблизився до спільних закупівель боєприпасів, щоб допомогти Україні та поповнити запаси членів блоку, але основні питання щодо фінансування й масштабів ще належить вирішити, пише Reuters. За словами джерела, перші контракти планується узгодити приблизно наприкінці квітня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цього тижня міністри оборони ЄС обговорять плани щодо прискорення постачання 155-міліметрових снарядів в Україну, а також спільне замовлення більшої кількості боєприпасів.
  • Міністр оборони Естонії Ханно Певкур, який спонукав ЄС до замовлення снарядів, повідомив, що, на його думку, міністри досягнуть «політичного консенсусу» щодо спільних закупівель, коли зустрінуться у Стокгольмі в середу, 8 березня.
  • Але Певкур зазначив, що ключові питання все ще обговорюються, наприклад, як оплачувати спільні покупки. Міністр наполягав на тому, що члени ЄС не можуть покладатися на кошти, які вже виділені для військової допомоги Україні. «Нам потрібен чіткий консенсус щодо того, що для цієї ініціативи потрібні нові гроші», – сказав він.
  • За словами офіційних осіб, відправка снарядів в Україну також суттєво виснажила запаси союзників Києва, хоча точні цифри не розголошуються.
  • Якщо проєкт вдасться реалізувати, це стане важливим кроком на шляху інтеграції до ЄС, оскільки оборонні закупівлі були значною мірою прерогативою урядів окремих країн-членів блоку.
  • «Ви можете побачити наступний потенційний якісний стрибок у європейській інтеграції в галузі оборони», – повідомив офіційний представник ЄС у Брюсселі, знайомий з дискусіями.
  • Чиновник спрогнозував, що все може піти швидко: низка країн ЄС підпише так звану проєктну угоду, в якій зазначатимуться умови плану закупівель, вже наприкінці цього тижня, а перші контракти планується узгодити приблизно наприкінці квітня.
  • Чиновники ЄС зосередили свої ідеї щодо спільних закупівель на артилерійських снарядах, а не на озброєнні, оскільки Україна визначила їх як особливо нагальну потребу, а їхнє виробництво простіше, ніж складних систем озброєнь.

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися в контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Раніше видання FT писало, що ЄС може профінансувати озброєння для України з власного бюджету, до цього таким чином закуповували вакцини від COVID-19. Зокрема, Брюссель готує пропозицію щодо використання бюджету ЄС для попереднього фінансування закупівель зброї та боєприпасів, що повинно прискорити постачання зброї в Україну. Україна має отримати артилерійські боєприпаси протягом кількох тижнів після того, як Брюссель запропонував відшкодування країнам, які надали снаряди зі своїх запасів, пише Financial Times із посиланням на чиновників ЄС.

2 березня агентство Associated Press писало, що ЄС може виділити додатковий €1 млрд на підтримку України та прискорити постачання артилерійських снарядів. Міністри закордонних справ та оборони розглянуть план на зустрічі 20 березня. Потім лідери можуть затвердити його під час саміту в Брюсселі 23–24 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні