Категорія
Новини
Дата

ЄС обговорює з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського – Bloomberg

2 хв читання

Європейські чиновники ведуть переговори про збереження постачання газу через ключовий трубопровід в Україні, пише Bloomberg. Незважаючи на війну, російський газ, як і раніше, йде транзитом через Україну. Деякі країни Європи стурбовані припиненням угоди про постачання.

Кілька східноєвропейських держав продовжують отримувати газ з РФ трубопроводом, який перетинає Україну. Термін дії угоди про транзит спливає наприкінці цього року.

Ключові факти

  • Представники європейського уряду та компаній ведуть переговори з колегами в Україні про те, як забезпечити подачу газу наступного року, за словами джерел. 
  • Один із варіантів, який обговорювався, полягає в тому, щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану до російських трубопроводів, що ведуть до Європи. Така домовленість дасть змогу Європі уникнути труднощів, повʼязаних із купівлею російського газу в той час, коли вона намагається обмежити доходи Москви.
  • Ідея набирає обертів, оскільки стає зрозумілим, що Україна буде за. Доходи від транзиту у 2021 році становили близько $1 млрд. Існують також побоювання, що трубопроводи, які вийшли з використання, можуть стати військовими цілями або прийти в непридатність, відновлення яких коштуватиме дорого.
  • «Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту та зберігання газу, яку слід використовувати, і схильна використати цю інфраструктуру, бо вона приносить багато переваг»,– сказав очільник «Нафтогазу» Олексій Чернишов.
  • Він виключив будь-які плани, які передбачають співпрацю з російським ПАТ «Газпром», і заявив, що постачання газу з Азербайджану «може мати якесь майбутнє». Азербайджан уже використовує свій трубопровід до Європи на повну потужність.
  • Переговори знаходяться на ранній стадії, і джерела очікують на прийняття рішень лише до кінця цього року, коли закінчення крайнього терміну і початок європейської зими посилять тиск. 

Контекст

Росія, як і раніше, відправляє близько 15 млрд кубометрів газу до Європи на рік, головним чином у Словаччину та Австрію, де Росія, як і раніше, є домінуючим постачальником. В Австрії російський газ пʼять місяців поспіль покриває понад 80% австрійського споживання. Європа також імпортує російський СПГ морським транспортом і, незважаючи на часті суперечки про те, чи слід це робити, вона ніколи не вводила санкції проти російського газу.

Європейська комісія вважає, що блок зможе витримати припинення російського транзиту через Україну без серйозного ризику для безпеки. Його план полягає в тому, щоб покладатися на альтернативних постачальників та реалізовувати свою амбітну кліматичну стратегію, включаючи більше відновлюваних джерел енергії та економію енергії.

План з використання азербайджанського газу теоретично міг би принести користь Росії, якби він був організований як своп, який дозволив би Москві направляти свій газ в інші місця. Росія щосили намагається знайти нових споживачів палива, оскільки її інфраструктура налаштована на постачання палива до Європи, а переговори з Китаєм про газопровід «Сила Сибіру – 2» зайшли в глухий кут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні