Категорія
Новини
Дата

Європа направить в Україну більше військової техніки, у тому числі французькі гаубиці CAESAR

Європейські країни відправлять Україні більше військової техніки для протидії Росії, зокрема, більше французьких гаубиць типу CAESAR. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми дійсно працюємо над кількома запитами з кількома членами ЄС, у тому числі над новими Caesars», – сказав Макрон.
  • Лідери Європейського союзу, Великої Британії і Туреччини зустрілися у четвер, 6 жовтня, щоб обговорити надзвичайні ситуації в галузі безпеки та енергетики, які переслідують їх усіх після вторгнення Росії в Україну. Цей саміт став символічним і засвідчив повну ізоляцію Москви.
  • Зустріч у Празі стала першою зустріччю Європейського політичного співтовариства (EPC), дітища президента Франції Еммануеля Макрона, який обʼєднує на рівних правах 27 держав – членів ЄС та 17 інших європейських країн. Зустріч у Празі стала грандіозною демонстрацією солідарності для континенту, що занурився у численні кризи – від наслідків війни в Україні для безпеки до енергетичної кризи та рецесії, що насувається.
  • «Ми дуже чітко продемонстрували єдність 44 європейських лідерів у засудженні російської агресії та висловленні підтримки Україні», – заявив Макрон на пресконференції після саміту.
  • Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив: «Цей саміт підтверджує, що Росія перебуває у повній ізоляції».
  • Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на зустрічі з відеозвʼязку, закликав лідерів перетворити нову політичну спільноту на «європейську спільноту миру».
  • Війна Росії в Україні напевно залишиться в центрі уваги нового обєднання, оскільки лідери EPC наступного разу зустрінуться в Молдові, сусідці України.
  • Перед самітом глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель сказав, що все ще потрібна ясність щодо основного обґрунтування EPC, його відносин з ЄС, того, як він повинен приймати рішення і навіть чи повинен мати власний бюджет.
  • У пʼятницю у Празі зустрінуться лідери 27 країн ЄС. Країни ЄС спробують подолати розбіжності з приводу того, як обмежити ціни на газ, щоб стримати зростання цін на енергоносії, які спричиняють інфляцію в усьому блоці.
  • Окремо держави – члени ЄС дали остаточне схвалення восьмої партії санкцій проти Москви у звʼязку із вторгненням в Україну, але заявили, що запровадження обмеження цін на російську морську нафту, включене до пакету, потребує додаткової роботи.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку. Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон вчора звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровадити окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у середу запропонувала лідерам ЄС обговорити різні типи меж цін на газ. У листі лідерам ЄС у середу фон дер Ляйєн заявила, що ЄС слід розглянути питання про тимчасове обмеження цін, доки він працює над запуском альтернативної базової ціни.

30 вересня Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

4 жовтня президент України Володимир Зеленський офіційно визнав нікчемність актів, ухвалених у Росії, які порушують суверенітет і територіальну цілісність України.

Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакету санкцій проти Росії у відповідь на «анексію» українських територій. 

Депутати Європарламенту закликають усі країни та міжнародні організації беззастережно засудити фіктивні референдуми та спробу Росії захопити територію України. Про це йдеться у відповідній резолюції, ухваленій у четвер. Також депутати наголошують на необхідності збільшення військової допомоги Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні