Категорія
Новини
Дата

ФДМУ готує до приватизації три промислових підприємства у Запоріжжі

Фонд державного майна готує до приватизації «Запорізький титано-магнієвий комбінат», «Кремнійполімер» та «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», йдеться у релізі. Кошти від приватизації спрямують на підтримку Сил Оборони.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними фонду, «Запорізький титано-магнієвий комбінат» є єдиним у Європі виробником губчастого титану, «Кремнійполімер» – єдиний в Україні виробник кремнійорганічної продукції (силіконів), а «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» – це колишній флагман алюмінієвої промисловості, єдиний виробник первинного алюмінію.
  • «Наша мета – готувати підприємства до приватизації та зробити їх привабливими для інвесторів. Кошти від приватизації ми направляємо на підтримку Сил Оборони», – сказала заступниця голови ФДМУ Яна Матієва.
  • В фонді зазначили, що кожне з підприємств стане «перспективним активом для майбутніх інвесторів».

Контекст

21 лютого уряд затвердив порядок проведення електронних аукціонів під час великої приватизації. У Фонді держмайна зазначили, що до об’єктів великої приватизації входять активи вартістю понад 250 млн грн. Раніше вони продавалися на офлайн-аукціонах, на відміну від об’єктів малої приватизації.

Попри війну, бізнес продовжує купувати державні підприємства. Мала приватизація відновилася в Україні 19 вересня 2022 року. Два місяці воєнної приватизації продемонстрували навіть кращий результат, ніж середні помісячні показники довоєнного розпродажу. За підсумками всього 2021 року держава отримала від приватизації майже рекордні 5,1 млрд грн. У 2020-му – лише 2,25 млрд грн. 

У 2022 році переможці приватизаційних аукціонів запропонували за державні активи 2,2 млрд грн. ФДМУ провів 193 приватизаційних аукціони, в яких брали участь у середньому по п’ятеро потенційних інвесторів.

Запуск малої приватизації збігся з призначенням нового керівника ФДМУ Рустема Умєрова. Рада призначила його 7 вересня, а вже за 12 днів відбувся перший аукціон. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні