Категорія
Новини
Дата

Газ у Європі знову дорожчає. Трейдери зважують ефективність плану Єврокомісії з подолання енергетичної кризи

Базові фʼючерси на газ підскочили на 12%, оскільки трейдери зважували, чи буде план ЄС щодо стримування енергетичної кризи достатнім, аби запобігти нормуванню та відключенню електрики взимку, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на ранок четверга, 15 вересня, в Амстердамі ціни на газ у Нідерландах на місяць вперед, які є еталоном для Європи, зросли на 9,7% і становили €239 за МВт·год. За дві попередні сесії вони зросли на 14%. 
  • Еквівалент Великої Британії збільшився на 13%.
  • Європейські ціни на газ приблизно у вісім разів перевищують їхні типові рівні для цієї пори року, що створює величезне навантаження на економіку та бюджети домогосподарств. ЄС перебуває під зростаючим тиском, оскільки до офіційного початку опалювального сезону залишилося лише два тижні.
  • Високі ціни вже знизили попит, оскільки заводи, які виробляють усе, від металів до добрив, скоротили виробництво. За словами аналітика Стефана Ульріха, газу взимку за ціною близько €190 за МВт·год буде достатньо, щоб викликати падіння попиту принаймні на 14% у найхолодніші місяці.

Контекст

План радикального втручання Європейської комісії включає збір €140 млрд для споживачів за рахунок доходів енергетичних компаній, а також обовʼязкове обмеження пікового попиту на електроенергію та підвищення ліквідності. Але залишається невизначеність щодо того, як будуть реалізовані заходи, оскільки держави-члени розділені та мають ще погодити план комісії.

Пропозицію обмежити ціни на російський та будь-який імпортний газ було відхилено через відсутність консенсусу. У планах також не було жодних рішень про те, як збільшити постачання на ринок, після скорочення постачання з Росії. Енергетичний регулятор Німеччини попередив, що країна може зіткнутися з «хвилями» дефіциту у разі холодної зими.

За даними Gas Infrastructure Europe, європейські газосховища заповнені приблизно на 84%, що трохи вище за середній пʼятирічний показник, а в Німеччині – на 89%. 

Прогнози погоди обіцяють нижчі температури наприкінці вересня, що одразу викликає на ринку деякі побоювання з приводу збільшення попиту, зазначають аналітики торгової фірми Energi Danmark.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні