Гендиректор МАГАТЕ Гроссі очолить місію на Запорізьку АЕС наступного тижня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Гендиректор МАГАТЕ Гроссі очолить місію на Запорізьку АЕС наступного тижня

Getty Images

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі наступного тижня вирушить на Запорізьку АЕС після підриву Каховської ГЕС, про це він повідомив у соцмережах.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Гроссі, після підриву ГЕС настав «вирішальний момент для ядерної безпеки».
  • «Я очолю наступну Місію з підтримки та допомоги на Запорізькій АЕС наступного тижня з посиленою командою», – написав він після розмови з президентом Володимиром Зеленським.
  • Під час телефонної розмови Зеленський проінформував генерального директора МАГАТЕ про масштабні наслідки російського теракту на дамбі Каховської ГЕС. 
  • «Ми обговорили шляхи мінімізації ризиків для безпеки ЗАЕС. Домовились про візит пана Гроссі в Україну», – додав він.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС, 6 червня почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго».

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу у кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро, повідомляє Центр економічної стратегії (ЦЕС).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні