Категорія
Новини
Дата

IT-гігант EPAM Systems придбав консалтингову компанію NEORIS. Для чого йому ця угода

2 хв читання

Найбільша за штатом ІТ-компанія в Україні EPAM Systems оголосила про поглинання технологічної консалтингової компанії NEORIS. Угоду планують закрити в четвертому кварталі 2024-го. Про це повідомляє пресслужба EPAM Systems.

Угода відбувається на тлі не найкращих часів EPAM Systems. З другого кварталу 2023-го ІТ-гігант стабільно демонструє просідання у глобальному виторгу.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • ІТ-компанія EPAM Systems зі 53 000 спеціалістами у штаті придбала консалтингову NEORIS з головним офісом у Маямі. У компанії налічується понад 4700 фахівців у Латинській Америці, Іспанії та США. NEORIS спеціалізується на цифровій трансформації компаній, розробці програмного забезпечення, побудові цифрових стратегій та корпоративної архітектури ІТ-систем та технологічному консалтингу.
  • Угода з NEORIS має розширити присутність EPAM Systems у Північній Америці та Європі, створити ринкову пропозицію для місцевих клієнтів. NEORIS має понад 400 активних клієнтів станом на момент поглинання. Компанія також має досвід розробки у сферах інжинірингу, SAP, машинного навчання та штучного інтелекту тощо.
  • Угоду, сума якої не розголошується, планують закрити в четвертому кварталі 2024-го. Продавцями є фонди під управлінням американської інвестиційної компанії Advent International та міжнародної компанії з виробництва будівельних матеріалів Cemeх.

Контекст

EPAM Systems демонструє стабільне просідання виторгу на глобальному рівні. У другому кварталі 2024-го він знизився до $1,1 млрд. Капіталізація компанії також обвалилася до $10 млрд станом на 14 серпня 2024-го. Це втричі менше, ніж у грудні 2021 року, коли цифра була рекордною в історії компанії – $35 млрд.  

Падіння почалося з другого кварталу 2023-го і тривало весь рік. За результатом 2023-го виторг просів на 3%. Чистий прибуток – на 0,6% – до $417 млн. Штат скоротився на 10% – до 53 000 фахівців. Компанія робила оптимістичні прогнози на 2024-й – збільшення виторгу на 1–4%. Утім у першому кварталі показник зменшився на 3,8% – до $1,165 млрд. Операційний прибуток впав на 8,2% – до $110,5 млн.

В Україні найм «EPAM Україна» стабільно просідає із січня 2022-го. За майже три роки великої війни компанія втратила 30% штату, свідчать дані DOU. «Скорочень не було, але люди виїхали, – говорив в інтерв’ю Forbes віцепрезидент компанії у Центральній та Східній Європі Юрій Антонюк у березні 2023-го. – Частина вже перейшла до наших локальних офісів в інших країнах».  

В Україні EPAM має дві юрособи. Виторг ТОВ «Епам Системз» зменшився майже на 38% – до 12,6 млрд грн. Виторг ТОВ «Епам Діджитал», що є резидентом спеціального податкового режиму «Дія.City», збільшився на 78% – до 6 млрд грн, свідчать дані YouControl. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд