Категорія
Новини
Дата

Intellias виріс, Infopulse, GlobalLogic та Ciklum просіли. З яким виторгом найбільші IT-компанії закінчили кризовий 2023 рік

Виторг майже всіх найбільших IT-компаній з рейтингу Forbes просів у 2023-му, свідчать дані сервісу YouControl. Який виторг у GlobalLogic, Infopulse, Ciklum, Intellias, EPAM Systems та Luxoft?

Ключові факти

  • GlobalLogic (ТОВ «Глобаллоджик Україна») у 2023-му зменшив виторг на 1% — до 11,4 млрд грн. У 2022-му виторг виріс на 49%.
  • Infopulse (ТОВ «Інфопульс Україна») зменшив виторг майже на 6% — до 3,2 млрд грн. У 2022-му виторг виріс на 26%.
  • Ciklum (ТОВ «Сіклум») у 2023-му зменшив виторг майже на 21% — до 3,8 млрд грн. У 2022-му виторг виріс на 19%.
  • Intellias (ТОВ «Інститут інформаційних технологій «Інтелліас») збільшив виторг майже на 5% — до 4,3 млрд грн. У 2022-му виторг виріс на 79%.
  • EPAM Systems має дві юридичні особи. Виторг ТОВ «Епам Системз» зменшився майже на 38% — до 12,6 млрд грн. Виторг ТОВ «Епам Діджитла», що є резидентом спеціального податкового режиму Дія.City, збільшився на 78% — до 6 млрд грн.
  • Luxoft має дві юридичні особи. Виторг ТОВ «Люксофт Солюшнс» не змінився — 5,9 млрд грн. Виторг ТОВ «Люксофт-Україна», що є резидентом спеціального податкового режиму Дія.City, збільшився на 23% — до 461 млн грн.
  • Дані інших компаній розпорошені серед десятків ТОВ і консолідувати їх з високою ступіню вірогідності не можливо. 

Контекст

У 2023-му експорт українських ІТ-послуг скоротився на 8,5% – до $6,7 млрд, свідчать дані Нацбанку.

Технологічний сектор залишається найбільшою серед українських експортних галузей (близько 13% від загального експорту), але другий рік повномасштабної війни обірвав 13-річний період зростання в індустрії. «Українське ІТ ледь втримує ті позиції, що має», – казала Forbes виконавча директорка Асоціації IT Ukraine Марія Шевчук у лютому 2024-го. 

Серед причини падіння вона називає відсутність робочої процедури бронювання та можливості виїзду за кордон для IT-спеціалістів. Інший вагомий фактор – проблеми з економічним зростанням у світі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні