Категорія
Новини
Дата

Китайська Baidu готується до запуску аналога ChatGPT вже 16 березня – WSJ

Вже за тиждень, 16 березня, Baidu Inc. планує запустити всій аналог сервісу ChatGPT під назвою Ernie Bot, пише The Wall Street Journal. За словами співробітників найбільшого китайського оператора пошукових систем, вони намагаються вкластися до визначеного терміну, але чат-бот ще перебуває в режимі навчання.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними джерел, над розробкою чат-бота на базі штучного інтелекту, який отримав назву Ernie Bot, цілодобово працювали сотні людей. Іншим командам було запропоновано позичити своїх співробітників та свої потужні компʼютерні чипи, які китайські компанії більше не можуть купувати через санкції США.
  • Зазначається, що модель ШІ, яка є основою чат-бота, все ще навчається з використанням даних перед запланованим запуском, який є довгоочікуваною подією у технологічній галузі Китаю. 
  • Деякі співробітники сказали, що цього часу недостатньо, щоб створити продукт, що добре функціонує.
  • Baidu планує розгортати продукт поетапно, спочатку відкривши його для публічного тестування обмеженому колу користувачів, повідомили люди, поінформовані про план. Минулого місяця Baidu заявила, що спочатку вбудує Ernie Bot у свою пошукову систему та відкриє її для публіки у березні.
  • Поспіх свідчить про бажання Baidu випередити китайських конкурентів, які нещодавно оголосили про подібні плани.
  • Компанія заявила, що підписала угоди з більш ніж 400 китайськими компаніями, які зможуть використовувати Ernie Bot у своїх продуктах та послугах. 
  • Успішний запуск може допомогти компанії, яка в останні роки втратила популярність у інвесторів, повернутися до лав найвідоміших технологічних компаній Китаю. Невдача може призвести до того, що компанію спіткає та ж доля, що і Google, який втратив $100 млрд своєї ринкової капіталізації після того, як чат-ботів на основі ШІ видав фактичні помилки у демоверсії.

Контекст

Наприкінці листопада OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск – представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

ChatGPT зараз вважають найпрофесійнішим чат-ботом, який може відповідати на питання зрозумілою мовою. Він привернув більше уваги користувачів, аніж розробки Google Al LaMDA або Meta – BlenderBot. Хоча всі три мають спільну проблему – вони можуть давати неправдиву та упереджену відповідь.

Наприкінці січня Bloomberg із посиланням на джерела писав, що китайська пошукова система Baidu планує запустити чат-бот на основі штучного інтелекту, аналогічного боту ChatGPT компанії OpenAI. Дебют нової розробки може відбутися вже у березні.

Китайський розробник уже витратив мільярди доларів на дослідження у сфері ШІ. Основою системи, схожої на ChatGPT, стане система Ernie – масштабна модель машинного навчання, тренування якої здійснювалось протягом кількох років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні