Категорія
Новини
Дата

«Книголенд» відкриває найбільшу книгарню мережі. У запуск вклали 10 млн грн

1 хв читання

найбільша книгарня Книголенд /Facebook-сторінка Ігоря Зарудка

Найбільша книгарня мережі «Книголенд» відкриється в жовтні 2024-го в Києві, неподалік від станції метро «Олімпійська». Forbes дізнався, скільки інвестували у запуск. Фото Facebook-сторінка Ігоря Зарудка

Найбільша книгарня мережі «Книголенд» відкриється в жовтні 2024-го в Києві, неподалік від станції метро «Олімпійська». Простір складається з трьох поверхів загальною площею 500 м² із зонами для читання, ігровою кімнатою та кавʼярнею. У запуск книгарні-кавʼярні вклали 10 млн грн, розповів Forbes директор мережі Ігор Зарудко.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Основні витрати із загального бюджету у 10 млн грн прийшлись на ремонт і меблі, каже директор «Книголенду» Ігор Зарудко. Ще близько $15 000 інвестували у кавʼярню. Для порівняння: запуск книгарні «Сенс» на Хрещатику потребував 45 млн грн ($1,2 млн) інвестицій, розповідав Forbes засновник книгарні Олексій Ерінчак. Книгарня «Сенс» на Арсенальній обійшлася у $150 000.
  • Від найбільшої книгарні «Книголенд» очікує близько 5 млн грн виторгу на місяць. Для виконання цієї мети найняли нову команду маркетингу, каже Зарудко. На самоокупність проєкт має вийти за кілька місяців, а інвестиції книгарня планує «відбити» за 2,5 роки, додає директор «Книголенда».
книголенд найбільша книгарня /Facebook-сторінка Ігоря Зарудка

Дизайн майбутньої книгарні «Книголенд» у Києві Фото Facebook-сторінка Ігоря Зарудка

книголенд найбільша книгарня /Facebook-сторінка Ігоря Зарудка

Дизайн майбутньої книгарні «Книголенд» у Києві Фото Facebook-сторінка Ігоря Зарудка

Попередній слайд
Наступний слайд
  • У книгарні будуть представлені близько 17 000 книг, загальна кількість примірників сягатиме 60 000. Пропонуватимуть широкий асортимент коміксів та манґи, зазначає Зарудко.
  • У просторі планують проводити від десяти до 15 заходів на місяць, для цього облаштували дві сцени. Крім презентацій книжок, надаватимуть майданчик для представників театру, кіно, музики і стендапу.

Контекст

Мережа «Книголенд» входить до трійки лідерів із роздрібних офлайн-продажів книжок. Виторг мережі у 2023-му – 82,6 млн грн. Вона поступається «Книгарні Є» з річним виторгом 823,3 млн грн і часткою на ринку понад 50%, а також «Букві» з річним виторгом 97,5 млн грн.

Станом на вересень 2024-го мережа «Книголенд» налічує 38 книгарень у 16 містах. У середньому відкриття книгарні коштує від 300 000 грн до 500 000 грн, розповідав Зарудко виданню «Читомо» в квітні 2024-го.

Фінансові показники книгарень зростають щороку з 2021-го, згідно з дослідженням Українського інституту книги. Виторги ритейлерів у 2023-му вдвічі перевищили довоєнні, зокрема через здорожчання книжок. Роздрібних продавців книг по всій Україні УІК нараховує майже 700.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд