Категорія
Новини
Дата

«Ми не боїмося». Мінагрополітики не заперечує проти перевірок якості українського зерна в Польщі

Міністр аграрної політики Микола Сольський не заперечує проти посилених перевірок української сільськогосподарської продукції в Польщі, про це він повідомив в ефірі телемарафону. За його словами, Україна готова до додаткових перевірок зерна.

Ключові факти

  • «Це невелика проблема. Нехай наші колеги перевіряють. Ми перевірок не боїмося», – сказав він. Напередодні заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзєйчак заявив, що в країні перевірятимуть все українське зерно на кордоні, що йде транзитом.
  • Сольський додав, що через Польщу експортується невеликий обсяг зерна, бо для 90% українських фермерів уже третій місяць поспіль конкурентнішою є ціна в морських портах
  • За словами міністра, у грудні з українських портів було експортовано 5 млн т зерна, шроту й олії та приблизно 1 млн т через Дунай і ще приблизно 1 млн т – це шрот, олія і зерно, які пішли через сусідні країни. 

Контекст

Напередодні заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзєйчак сказав, що польські служби перевірятимуть якість усього збіжжя на кордоні з Україною. За його словами, після того, як це зерно потрапляє транзитом до Німеччини і там з’ясовується, що воно поганої якості, то воно на 99% повертається до Польщі вже як європейське збіжжя.

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський зазначив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

Станом на ранок 13 лютого польські фермери заблокували пʼять пунктів пропуску на кордоні з Україною, в чергах стояло близько 1250 вантажівок. Після обіду протестувальники розпочали акцію протесту неподалік від пункту пропуску «Корчова», що навпроти українського ПП «Краківець».

20 лютого польські фермери мають намір заблокувати усі пункти пропуску на польсько-українському кордоні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні