Категорія
Новини
Дата

«Захисту підстанцій це не стосується». Кудрицький прокоментував своє звільнення з «Укренерго»

1 хв читання

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький вперше публічно прокоментував рішення наглядової ради компанії щодо його звільнення. До захисту підстанцій, у неналежній якості якого його звинуватили, це не має стосунку, заявив Кудрицький у Facebook.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • «Представив членам наглядової ради детальний звіт щодо [захисту] кожного об’єкту. І до нього у членів НР жодних запитань не було», – розповідає Кудрицький про засідання 2 вересня, на якому чотири члени наглядової ради проголосували за його звільнення.
  • Останнім часом анонімні телеграм-канали і деякі ЗМІ систематично дискредитували «Укренерго», каже Кудрицький. «Коли «Укренерго» відновлювало систему після найтяжчої аварії [26 серпня], хтось ходив і пропонував гроші за замовну «новину» про те, що в цій аварії буцімто винне керівництво «Укренерго», – додає він.
  • Виконуючим обовʼязки голови правління призначили Олексія Брехта, члена правління, відповідального за експлуатацію, відновлення та розвиток високовольтної інфраструктури. У перспективі – проведення конкурсу на посаду керівника компанії.

Контекст

За відставку Кудрицького проголосували члени наглядової ради Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк і поляк Роман Піонковскі. Засідання скликав сам Кудрицький, щоб представити звіт щодо забезпечення захисту об’єктів високовольтної мережі під час російських атак та обговорити ситуацію навколо компанії в публічній площині.

Незалежні члени наглядової ради, експрезиденти асоціації операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E – Данієль Доббені та Педер Андреасон, які не підтримали звільнення Кудрицького, подали у відставку 3 вересня.

Кудрицького звільнили з порушенням принципів корпоративного управління, без доказу його помилок та зловживань, що є неприйнятним і може позначитися на подальшій співпраці «Укренерго» з операторами – членами ENTSO-E, написали Доббені та Андреасон у своїй спільній заяві.

30 серпня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача президент України Володимир Зеленський вирішив, що Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

У чому реальні причини звільнення Кудрицького, кому це вигідно, та якими можуть бути наслідки, читайте у статті Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд