Категорія
Новини
Дата

Окупанти нанесли авіаудар по Святогірській Лаврі на Донеччині. У монастирі перебувають понад 500 біженців, з них 200 – діти

Російські окупанти нанесли авіаудар по Свято-Успенській Святогірській Лаврі в Донецькій області. У монастирі перебувають понад 500 біженців, з них 200 – діти, повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вибухова хвиля пошкодила приміщення Лаври, в яких проживали ченці та біженці. Розбиті практично всі вікна, церковні споруди зазнали руйнувань різного ступеня, повідомили в УПЦ (МП).
  • Росія нанесла авіаудар по Лаврі о 22:00 12 березня. Авіабомба розірвалася за 50 метрів від мосту, що зʼєднує правий та лівий береги річки Сіверський Донець, – біля входу до монастиря, уточнили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури.
  • Внаслідок авіаудару є постраждалі. Декількох поранених відвезли до госпіталю у Святогірськ, решті надано допомогу на місці. Загиблих немає.
  • У Святогірській Лаврі перебувають 520 біженців, з них 200 – діти. Загалом в місті зараз близько 10 000 біженців та місцевих жителів.
  • На території монастиря та в самому місті не було жодних військових формувань, зазначає керівництво Лаври.

Контекст

Свято-Успенська Святогірська лавра – це монастир УПЦ (МП) у Святогірську Донецької області. Монастир розташовано на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця – так званих Святих горах. Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У Лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, самітника Святогірського.

Під час проросійських виступів в Україні весною 2014 року зʼявлялася інформація, що в Лаврі помічали терористів, а колишній ватажок терористів «ДНР», ексспівробітник ФСБ Ігор Гіркін (Стрєлков) заявляв про участь ченців Лаври в конфлікті на Донбасі.

У 2014 році в монастирі знаходили притулок біженці із зони бойових дій, зокрема й діти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні