Категорія
Новини
Дата

Parimatch зі знижкою продає білоруський бізнес місцевому топменеджменту. Сума угоди – до €1,5 млн

Заснована в Україні беттінгова компанія Parimatch на четвертий місяць війни продає бізнес у Білорусі. Покупці – локальні CEO та головний бухгалтер. Про це в інтерв’ю українським діловим та технологічним медіа повідомив CEO Parimatch Tech Максим Ляшко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На початку червня Parimatch випустив заяву про вихід із білоруського ринку, у якій йшлося про передачу бізнесу локальній команді. «Ми продаємо бізнес, – уточнив Ляшко, – Не можна сказати, що це подарунок».
  • Покупці – нинішня CEO Parimatch Belarus Юлія Лешкова та головна бухгалтерка Тетяна Тонкавич. Лешкова отримає 50% компанії, рештою володітиме Тонкавич та неназваний міноритарний акціонер. Його частка не зміниться, стверджує Ляшко.
  • Угоду наразі не закрито. Ляшко розраховує, що вихід із білоруського бізнесу завершиться до кінця червня. Поки Parimatch продовжує працювати у Білорусі.
  • Після здійснення покупки бренд Parimatch не можна буде використовувати на території Білорусі. Покупець також не зможе використовувати програмне забезпечення, послуги, дані та аналітику від материнського холдингу. Тривалість перехідного періоду Ляшко не називає. «Але фактично після угоди Білорусь перейде на автономне існування», – каже він.
  • Білоруський топменеджмент придбає актив зі значним дисконтом – за 5–7% від реальної вартості. У Parimatch Tech оцінюють білоруську частину бізнесу у $30 млн. «Орієнтовна сума угоди – €1,5 млн», – повідомили у компанії.

Контекст

Бізнесом Parimatch у Білорусі керує ТОВ «СТАТУСКВО», що дотепер входить до структури холдингу. «І в нас не було бажання просто все закрити в один день», – каже Ляшко. З початку російської агресії глобальний штат Parimatch скоротився із більш як 3000 співробітників до 2850. У білоруській команді залишається 150–200 людей.

Про вихід із російського ринку, де працювала за франшизою, компанія оголосила у березні 2022-го. Із 2017 року Parimatch мав три ексклюзивних контракти на програмне забезпечення та бренд із російською ТОВ «Бетринг». Після заяв про відкликання франшизи вона провела ребрендинг та перейменувала ресурс на Paribet. Наразі, за даними на сайті Paribet, ним керує інша юрособа – московська ТОВ «БК «ФАВОРИТ». Усі контракти із власником російської франшизи розірвано, стверджує Ляшко. «Жодного стосунку до оперування в Росії ми не маємо взагалі», – каже він.

У грудні 2021-го Forbes оцінював глобальний бізнес Parimatch у $550 млн. Холдинг присутній у 11 країнах, понад 50% операцій – на території України. Фінансові збитки від втрати двох ринків CEO Parimatch оцінює у €40 млн. У 2021-му компанія отримала від російського «Бетрингу» близько €25 млн роялті, повідомив Ляшко Forbes.

За час війни у Parimatch відбулися кадрові ротації. Із березня Ляшко – єдиний CEO. Його Co-CEO Роман Сиротян залишив пост та перейшов до наглядової ради. Із команди також пішов технічний директор – громадянин Росії Григорій Бакунов, що відповідав за технологічну трансформацію холдингу. Він не бере участі в операційній діяльності, проте залишається консультантом, повідомили у компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні