Категорія
Новини
Дата

Підприємці підвищують зарплати через дефіцит кадрів – НБУ

1 хв читання

Підприємства в Україні продовжують відчувати брак робочої сили, що тисне на зарплати в приватному секторі в бік збільшення. Спостерігається стійке збільшення кількості вакансій робітничих спеціальностей, йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді НБУ, опублікованому 4 липня.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Збільшення зарплат разом із підвищенням соціальних виплат і низькою інфляцією сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення, йдеться в огляді.
  • У червні кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи практично не змінилася (зазвичай вони сезонно зростають, зокрема завдяки старту жнив), а за опитуваннями бізнесу послаблення економічної активності зумовило й зменшення кількості працівників порівняно з травнем.
  • Водночас за окремими професіями – охорона, будівництво, робітничі спеціальності – спостерігається стійке збільшення кількості вакансій.
  • Кількість резюме на сайтах роботи дещо зросла, що переважно відображало вплив сезонності, йдеться у матеріалах НБУ.
  • Водночас міграція за кордон у травні-червні активізувалася: кількість мігрантів зросла до 6,6 млн осіб станом на 13 червня 2024 року, за даними ООН, що могло бути пов’язано з дефіцитом електроенергії, зазначив Нацбанк.
Підприємці підвищують зарплати через дефіцит кадрів – НБУ /Фото 1

Контекст

Українці в середньому заробляють 18 900 грн, свідчать дані Держстату за перший квартал 2024 року. Це на 22,5% більше, ніж було в першому кварталі 2023-го. 

За оцінками Forbes, зростання середньої зарплати у реальному вираженні (з поправкою на інфляцію) за перший квартал становило 18%, а в доларовому – 17% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Український бізнес під час війни відчуває дефіцит кадрів через міграцію та мобілізацію, посилення конкуренції за працівників і проблеми з продуктивністю праці. Вочевидь, це дало змогу Нацбанку поліпшити прогноз щодо безробіття у 2024 році з 16,2% до 14,2%.

Кадрові проблеми частіше відчували підприємства тих видів діяльності, де історично переважали чоловіки (у будівництві, транспорті, добувній промисловості). Підприємства цих видів частіше пов’язували брак працівників з мобілізацією та найвище оцінювали її негативний вплив на свою діяльність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд