Категорія
Новини
Дата

Porsche став найдорожчим автовиробником Європи, обігнавши Volkswagen

Компанія Porsche у четвер, 6 жовтня, посіла перше місце в рейтингу найдорожчих автовиробників Європи, обігнавши материнський концерн Volkswagen, оскільки ціна нещодавно зареєстрованих акцій виробника спортивних автомобілів різко зросла, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Хоча акції Porsche впали нижче за свою лістингову ціну в понеділок до €81, у звʼязку з ширшим падінням ринків, вже у четвер вони зросли до €93 ($91,95), внаслідок чого ринкова оцінка бренду спортивних автомобілів склала €85 млрд.
  • Пізніше акції подешевшали до €91,04, але оцінка компанії, як і раніше, була набагато вищою, ніж у Volkswagen, трохи менше €84 млрд.
  • Volkswagen оцінюється в €77,7 млрд, Mercedes-Benz посідає третє місце серед європейських автовиробників з оцінкою в €57,2 млрд, за ним слідує BMW з €47,5 млрд та Stellantis з €39,7 млрд.
  • Porsche є пʼятою за вартістю компанією в Німеччині після Linde, SAP, Deutsche Telekom та Siemens та 25-ю за вартістю акцій в Європі після таких гігантів, як Glencore.
  • Акції, куплені в період з 29 вересня до 4 жовтня, становили близько 11% від загального обсягу торгів з моменту лістингу, додав представник, що становить близько 34 млн акцій.
  • Ціна акцій Porsche знову зросла після того, як інвестиційні банки, які брали участь у її розміщенні, придбали майже 3,8 млн акцій за €312,8 млн у рамках так званого опціону для підтримки лістингу.

Контекст

Минулого року його дохід Porsche склав €33,1 млрд, а рентабельність продажів – 16%. Це на 9,7% більше, ніж під час фінансової кризи в 2009 році.

Глобальні продажі Porsche у 2021 році склали 301 915 автомобілів, що на 11% більше, ніж у 2020 році. Найбільше зростання зафіксовано на Американському континенті – 84 657 (+22%). Китай – найбільший ринок збуту для Porsche – 95 671 (+8%). Клієнтам у Європі продано 86 160 автомобілів – на 7% більше, ніж у 2020 році.

Банкіри та інвестори вважають, що бізнес Porsche відносно ізольований від зростаючої перспективи глобальної рецесії, оскільки покупці його дорогих автомобілів є достатньо багатими, щоб погасити зростання інфляції та процентних ставок, не скорочуючи витрати. Ціна Porsche Carrera, наприклад, починається від понад $100 000.

Німецький автоконцерн Volkswagen AG провів первинне розміщення акцій Porsche AG по верхній межі раніше озвученого цінового діапазону, пише The Wall Street Journal. Porsche увійде до пʼятірки провідних автовиробників світу, обігнавши Mercedes-Benz.

IPO стало найбільшим у Європі після розміщення акцій Glencore Plc обсягом близько $10 млрд, що відбувся у 2011 році. Загалом VW, який володіє 75% акцій Porsche, планує залучити до €19,5 млрд від їх продажу. Компанія заявила, що планує розподілити майже половину доходів серед акціонерів VW у вигляді спеціальних дивідендів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні