Категорія
Новини
Дата

Портрет Мерілін Монро роботи Енді Воргола продали на аукціоні за $195 млн. Картина стала найдорожчим твором ХХ століття

1 хв читання

Портрет голлівудської акторки Мерілін Монро роботи американського художника Енді Воргола проданий на аукціону Christieʼs за рекордні $195 млн, повідомляється на сайті Christieʼs. 

Ключові факти

  • За картину боролися чотири учасники. Переміг в аукціоні арт-дилер Ларрі Гагосян, який зробив це за чотири хвилини. Christieʼs перед продажем оцінював роботу Воргола у $200 млн.
  • Загалом на торгах було виручено $317,8 млн. Кошти будуть передані благодійному фонду, який займатиметься програмами для дітей у сфері охорони здоровʼя та освіти.
  • Картина Shot Sage Blue Marilyn стала найдорожчим твором ХХ століття. А також другою за вартістю за всю історію аукціонів після «Спасителя світу» Леонардо да Вінчі, проданого наслідному принцу Саудівської Аравії у 2017 році за $450,3 млн.
Портрет Мерілін Монро роботи Енді Воргола продали на аукціоні за $195 млн. Картина стала найдорожчим твором ХХ століття /Фото 1

Shot Sage Blue Marilyn. Енді Воргол (фото: Christie's)

Контекст

Shot Sage Blue Marilyn – одна з найвідоміших робіт Воргола. Художника надихнула фотографія, зроблена для просування фільму «Ніагара» 1952 року. Загалом Воргол створив пʼять шовкографічних портретів Монро, кожен з яких мав своє тло. Крім шавлії – це червоний, оранжевий, синій та бірюзовий кольори. 1964 року художниця Дороті Підбер розстріляла з пістолета цю групу робіт у студії Воргола. Художник відновив портрети на синьому та червоному фоні, решта залишилися неушкодженими.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні