Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки від війни становлять $95,5 млрд. KSE Institute знизив оцінку на $8,4 млрд після уточнення даних

Обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури становить щонайменше $95,5 млрд, або понад 2,6 трлн грн, підрахував KSE Institute. Порівняно з попередньою оцінкою від 8 червня, ця сума знизилася на $8,4 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У загальному обсязі прямих втрат найбільшу частку становлять житлові будинки – 38%, або $36,6 млрд. Внаслідок бойових дій зруйновано та пошкоджено майже 121 000 житлових будинків, в яких проживали близько мільйона родин. 
  • На другому місці за обсягом прямих збитків від пошкоджень та руйнувань – інфраструктура – $31,3 млрд, з яких $25,4 млрд – збитки від руйнувань та пошкоджень майже 24 000 км українських доріг. 
  • Ракетні атаки завдають великої шкоди промисловості, інфраструктурі й іншим активам. Прямі збитки, завдані підприємствам, становлять щонайменше $8 млрд і швидко зростають. Це збитки малого бізнесу, а також великих і середніх підприємств державної та приватної власності на підставі отриманих мікроданих. Ще $4,3 млрд – збитки, завдані агросектору й агропідприємствам. 
  • Загалом з початку війни РФ проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 18 цивільних аеропортів, 779 медзакладів, 105 200 легкових авто, 1371 освітніх закладів, 690 дитсадків, 563 культурні та релігійні споруди, 23 торгових центри, 28 нафтобаз. 
  • Також уперше представлена попередня оцінка непрямих втрат економіки та потреби у відновленні. Попередньо непрямі втрати у розрізі галузей оцінюються у $126 млрд, або в 3,7 трлн грн.
  • За оцінками команди KSE Institute, загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить $165,1 млрд, або 4,8 трлн грн.
Прямі збитки від війни становлять $95,5 млрд. KSE Institute знизив оцінку на $8,4 млрд після уточнення даних /Фото 1
Прямі збитки від війни становлять $95,5 млрд. KSE Institute знизив оцінку на $8,4 млрд після уточнення даних /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Ключовим фактором зниження оцінки стало надходження оновленої інформації та мікроданих від державних органів, що дозволило уточнити обрахунки щодо кількості та середньої вартості пошкоджень, пояснили в KSE. 

Найбільша зміна відбулася в оцінці втрат житлового фонду, зокрема, через точніші розрахунки середньої площі пошкодженої нерухомості, а також щодо доріг завдяки уточненню середньої вартості за кілометр та кількості пошкоджених доріг у звільнених регіонах. 

Водночас відбулося збільшення оцінки щодо кількості кілометражу пошкоджених доріг в областях, де зараз відбуваються активні бойові дії. 

Загальна потреба у фінансуванні відновлення України, за оцінками уряду, представленими у Лугано, становить орієнтовно $750 млрд. Ця сума охоплює не лише вартість відбудови зруйнованих обʼєктів, а й потреби у фіскальній підтримці, модернізації та посиленні спроможності ключових секторів економіки, а також допомогу у відновленні роботи бізнесів і підприємств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні