Категорія
Новини
Дата

Росія нарощує зусилля для глушіння та злому Starlink в Україні – Ілон Маск

Російська Федерація нарощує зусилля для приглушення та злому супутникового широкосмугового звʼязку Starlink в Україні. Про це повідомив у Twitter засновник SpaceX Ілон Маск.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Поки що Starlink чинив опір російській кібервійні, спробам заглушення та злому, але вони нарощують свої зусилля», – написав Маск.
  • Твіт зʼявився у відповідь на матеріал Reuters про те, що Росія стояла за масованою кібератакою на мережу Viasat KA-SAT наприкінці лютого. Через це на початку війни було відключено тисячі модемів.
  •  У заяві з посиланням на британський Національний центр кібербезпеки (NCSC) Reuters пише, що основною метою російської атаки були українські військові, але вона також порушила роботу вітряних електростанцій та користувачів інтернету в Центральній Європі.
  • «Ця кібератака мала значний вплив, викликавши невибіркові перебої у звʼязку між декількома державними органами, підприємствами та користувачами в Україні, а також торкнулася кількох держав-членів ЄС», – йдеться у заяві Ради ЄС.

Контекст

В Україні станом на 20 квітня є понад 10 000 станцій Starlink. Кількість завантажень програми Starlink, що використовується для підключення до супутникового інтернету, в Україні зросла з нуля до 215 000. Це становить 58% від загальної кількості по всьому світу, повідомляв The Economist.

Після початку вторгнення Росії в Україну віцепрем’єр з цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до Ілона Макса та попросив надати Україні доступ до швидкісного інтернету Starlink. Це система низькоорбітальних супутників (нині їх близько 2000), що забезпечує з’єднанням до мережі навіть в умовах, коли інші форми комунікації недоступні.

Маск відгукнувся й активував роботу Starlink в Україні, тепер супутники та їхні наземні ретранслятори роздають сюди сигнал, а термінали можуть працювати. Також 28 лютого до України приїхала перша партія терміналів. У березні 2022 року Львівський ІТ Кластер також закупив термінали Starlink. Міністерство цифрової трансформації та Держспецзв’язку активно передають отримане обладнання державним підприємствам, шпиталям, волонтерам, Збройним силам, банкам, а також окремим бізнесам.

ІТ-компанії отримують Starlink переважно як члени IT-асоціацій і кластерів. Серед них Sigma Software, Ciklum, Grid Dynamics, Infopulse, Luxoft Ukraine тощо.

4 березня Ілон Маск попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ на території України. Супутникове телекомунікаційне обладнання широко «випромінює» сигнал, а тому стає легкою ціллю для радіолокаційної розвідки ворога. Росія намагалася заблокувати роботу терміналів Starlink засобами радіоелектронної боротьби, але у приватній космічній компанії оновили софт – й обладнання знову запрацювало без перешкод.

З 27 квітня Starlink Ukraine як представництво компанії SpaceX Ілона Маска зареєстровано в Україні.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні