Пошкоджений Кримський міст /MAXAR TECHNOLOGIES
Категорія
Новини
Дата

Росія сподівається завершити ремонт Кримського мосту до липня 2023 року

Кримський міст Фото MAXAR TECHNOLOGIES

Ремонт мосту між анексованим Кримським півостровом і півднем Росії, пошкодженого внаслідок вибуху минулої суботи, 8 жовтня, має бути завершено до липня наступного року, пише Reuters із посиланням на документ, опублікований урядом РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із документом, роботи виконуватиме компанія «Нижнеангарсктрансстрой».
  • У розпорядженні уряд РФ визначає цю компанію єдиним виконавцем робіт із відновлення мосту.
  • Вчора у Maxar показали супутникові знімки того, як росіяни лагодять Кримський міст.
  • «У Криму сьогоднішні зображення показують поточний ремонт як на залізничній лінії Кримського мосту, так і на пошкоджених ділянках прольоту автомобільного мосту. Можна побачити транспортні засоби, що їдуть уздовж мосту, а поруч пором, який перевозить вантажівки через Керченський міст», – йдеться в повідомленні компанії.

Контекст

8 жовтня на залізничній гілці Кримському мосту горіли цистерни з пальним, одне з полотен автомобільної частини зруйноване. Фото- й відеодокази публікують російські ЗМІ та телеграм-канали. Окупаційна влада заявила, що на мосту підірвалася вантажівка.

Кадри з місця демонструють не просто пошкодження – металеві конструкції та рейки фактично розплавлені. А це свідчить про високу температуру горіння. 

На численних відео пожежі також можна побачити, як пальне із залізничних цистерн потрапляє на металеві конструкції залізничного мосту в процесі горіння. Отже, металева конструкція мостових прольотів могла втратити свою міцність і деформуватися, що, звісно, вплине на подальшу експлуатацію мосту. 

Автомобільний міст, найімовірніше, не буде використовуватися для перевезення важкої техніки найближчими тижнями, а можливо, й місяцями. Зараз Росія намагається демонтувати пошкоджені прольоти, але навряд чи цей процес буде швидким. 

Видання The Conversation наводить інженерний аналіз наслідків руйнування та зазначає: «За звичайних обставин вибух і пошкодження, які ми бачили, призвели б до тривалого закриття та ремонтних робіт».

Найпопулярніша версія, яка зараз є, це версія російської ФСБ із вибухівкою всередині вантажівки. У своєму розслідуванні BBC має сумніви щодо версії з вантажівкою. Більш правдоподібне пояснення – потужний вибух під мостом. Основна альтернативна версія – підрив катера-камікадзе. На кшталт того, який був виявлений на узбережжі біля Севастополя наприкінці вересня. Один з експертів із вибухових пристроїв, яких опитували західні ЗМІ для оцінки вибуху на Кримському мосту, звернув увагу, що, окрім вогняної кулі під час вибуху, довкола розлітаються палаючі елементи, які нагадують заряд боєприпасів «термітів», що зазвичай називають фосфорними бомбами. 

Експерт із вибухонебезпечних предметів Міка Тайрі в інтерв’ю YLE, зазначає, що вибух спричинений матеріалом значно вищої якості, ніж звичайна вибухівка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні