Категорія
Новини
Дата

Російські фахівці готуються масово переїжджати до Казахстану – Forbes.kz

Запасним аеродромом для російських фахівців, які страждають через санкції та економічний спад у країні, стане Казахстан. Про це пише Forbes.kz у статті «Міграція рук і мозків: російські фахівці готуються до масового переїзду в Казахстан».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Основні факти:

  • Росіяни для релокації вибирають країни колишнього Радянського Союзу.
  • Найбільш привабливою країною є Казахстан, де для працевлаштування достатньо показати паспорт, ІНН і посвідку на тимчасове проживання. Роботодавець готує трудовий договір та лист-клопотання, яке реєструється в управлінні міграційної служби ДП. Вона видає повідомлення про перебування в Казахстані строком на один рік.
  • Засновниця карʼєрного сервісу Up&Out Анастасія Юхтмахер розповіла виданню, що багато конкурентоспроможних російських фахівців з консалтингу, фінансових інститутів, великих індустріальних компаній, а також зі стартапів прийняли рішення екстрено купувати квитки й з сімʼями відлітати на Близький Схід, зокрема в Казахстан.
  • Юхтмахер наводить приклад московського офісу McKinsey, що перевів у Казахстан більшу частину співробітників. «Хочеться відзначити, що Казахстан загалом є одним із найпопулярніших напрямків для релокації у довгостроковій перспективі для багатьох фахівців із РФ», – сказала вона.

Контекст:

Видання відзначає, що росіяни тікають від економічного колапсу та західних санкцій. Свої офіси в Росії закрило ряд міжнародних компаній. Вони припиняють продаж і поставки своїх товарів: від пива до одягу. Іноземні компанії також обмежили використання IT-продуктів, таких як корпоративний софт, CRM-системи, освітні платформи тощо. Майже всі країни Європи, Канада й США закрили свій повітряний простір для російських літаків.

Крім світових обмежень, на росіян тиснуть внутрішні рішення: закриття незалежних ЗМІ, соцмереж, валютні обмеження тощо.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні