Категорія
Новини
Дата

Російські фахівці готуються масово переїжджати до Казахстану – Forbes.kz

1 хв читання

Запасним аеродромом для російських фахівців, які страждають через санкції та економічний спад у країні, стане Казахстан. Про це пише Forbes.kz у статті «Міграція рук і мозків: російські фахівці готуються до масового переїзду в Казахстан».

Основні факти:

  • Росіяни для релокації вибирають країни колишнього Радянського Союзу.
  • Найбільш привабливою країною є Казахстан, де для працевлаштування достатньо показати паспорт, ІНН і посвідку на тимчасове проживання. Роботодавець готує трудовий договір та лист-клопотання, яке реєструється в управлінні міграційної служби ДП. Вона видає повідомлення про перебування в Казахстані строком на один рік.
  • Засновниця карʼєрного сервісу Up&Out Анастасія Юхтмахер розповіла виданню, що багато конкурентоспроможних російських фахівців з консалтингу, фінансових інститутів, великих індустріальних компаній, а також зі стартапів прийняли рішення екстрено купувати квитки й з сімʼями відлітати на Близький Схід, зокрема в Казахстан.
  • Юхтмахер наводить приклад московського офісу McKinsey, що перевів у Казахстан більшу частину співробітників. «Хочеться відзначити, що Казахстан загалом є одним із найпопулярніших напрямків для релокації у довгостроковій перспективі для багатьох фахівців із РФ», – сказала вона.

Контекст:

Видання відзначає, що росіяни тікають від економічного колапсу та західних санкцій. Свої офіси в Росії закрило ряд міжнародних компаній. Вони припиняють продаж і поставки своїх товарів: від пива до одягу. Іноземні компанії також обмежили використання IT-продуктів, таких як корпоративний софт, CRM-системи, освітні платформи тощо. Майже всі країни Європи, Канада й США закрили свій повітряний простір для російських літаків.

Крім світових обмежень, на росіян тиснуть внутрішні рішення: закриття незалежних ЗМІ, соцмереж, валютні обмеження тощо.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні