Категорія
Новини
Дата

Російські морські перевезення сирої нафти у вересні різко скоротилися

Російський морський експорт сирої нафти різко скоротився у першій половині вересня, спочатку через шторм у Тихому океані, а потім через незрозуміле скорочення постачання з Балтійського моря. Потоки до великих азійських покупців Китаю та Індії не компенсують падіння обсягів для Європи, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обсяг нафти, що відвантажується з портів Росії, за два тижні впав майже на 900 000 барелів на день, склавши в середньому 2,54 млн барелів на день за тиждень до 16 вересня. У середньому відвантаження впали нижче за 3 млн барелів на день вперше за понад пʼять місяців.
  • Сукупні потоки російської нафти падають другий тиждень, знизившись на 255 000 барелів на добу, або на 9%, за сім днів до 16 вересня.
  • Надходження до військової скарбниці Кремля від його експортного мита на сиру нафту падають другий тиждень, впавши до 12-тижневого мінімуму в $126 млн за сім днів до 16 вересня.
  • Морський експорт сирої нафти з Росії до європейських країн різко скоротився за чотири тижні до 16 вересня, знизившись на 172 000 барелів на день, або на 18%. Це найнижчий показник цього року, оскільки дедалі більше клієнтів відмовляються від поставок із Росії напередодні санкцій, які мають набути чинності 5 грудня.
  • Експорт до країн Середземноморʼя знизився з максимуму попереднього тижня через скорочення постачання до Італії. Потоки до Туреччини залишалися на рівні в понад 350 000 барелів на добу. Сукупні потоки до Болгарії та Румунії знизилися третій тиждень, впавши нижче 150 000 барелів на день.
  • Зростання потоків російської нафти в Азію, який би компенсував падіння поставок до Європи, не спостерігалося.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовились про встановлення цінової межі на російську нафту та нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністерка фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель.

Російські виробники нафти та китайські покупці вже використовують ту саму схему, яка застосовується для транспортування іранської та венесуельської нафти, яка перебуває під санкціями США. Тактика базується на у використанні кораблів із флоту старих танкерів, що мають анонімних власників, регулярно змінюють назви та національні прапори, часто з розмитими ідентифікаційними номерами. Вони також, як правило, мають сумнівне страхування та вимикають дані про відстеження судів або маніпулюють ними, щоб неможливо було відстежувати рухи.

У серпні виторг Росії від енергоносіїв знизився до найнижчого рівня більш ніж за рік, оскільки санкції Заходу через вторгнення в Україну спонукали РФ продавати нафту зі знижкою та зменшувати потоки газу до Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні