Категорія
Новини
Дата

Російські приватні клініки піднімуть ціни на 20% через дефіцит імпортного обладнання

Послуги російських приватних клінік можуть подорожчати до 20% через дефіцит імпортного обладнання та витратних матеріалів – ціни на деякі розхідники зросли на 300%. Про це пишуть «Ведомости» з посиланням на результати опитування представників клінік.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • За словами засновника Dr.Shipkov Dental Clinic Володимира Шипкова, преміум-сегмент стоматології на 90% залежить від імпорту витратних матеріалів та комплектуючих, а подорожчання деяких із них становило від 20% до 300%.
  • У найближчому майбутньому клінікам доведеться справлятися із закупівлями витратних матеріалів за завищеними цінами, зазначила гендиректор «Скандинавського центру здоровʼя» Наталія Хлевнюк. За її словами, ті послуги, де видаткові матеріали відіграють істотну роль, подорожчають щонайменше на 20%, але компанія намагатиметься їх стримувати. Клініки, зокрема, почнуть оптимізувати штат та проводити цифровізацію, зазначила вона.
  • Уже в травні, за словами Шипкова, прайс-лист стоматологічної клініки стане дорожчим на 20%. Кінцева цифра залежатиме від контрагентів, курсу валют, політичних та економічних факторів, зазначив він.
  • Шипков з Dr.Shipkov Dental Clinic очікує, що нові умови призведуть до загострення і так жорсткої конкуренції за споживачів і, як наслідок, зростання маркетингових і цінових воєн. У результаті з ринку можуть піти окремі кабінети та маленькі клініки, які не зможуть конкурувати з великими мережами, кажуть учасники ринку.

Контекст:

Через санкції Заходу, які введені проти РФ за розвʼязання війни з Україною, а також добровільний відхід багатьох іноземних компаній з російського ринку, країна-агресор почала відчувати проблеми з постачанням різних товарів, які стрімко дорожчають. Зокрема це стосується ліків.

Росія дуже залежить від імпорту лікарських препаратів, частка яких без урахування дженериків з імпортними компонентами перевищує 50%. У медичному обладнанні та технологіях імпорт переважає до 90%.

Західні санкції на ліки не поширюються. Проте їхній імпорт утруднений через банківські та логістичні обмеження. Деякі російські банки відключено від міжнародної системи SWIFT, що ускладнює розрахунки. А з доставкою товарів виникають труднощі тому, що великі судноплавні компанії відмовляються працювати на ринку Росії. Як результат – перебої з поставками.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні