Румунія наполягатиме на продовженні заборони на ввезення українського зерна /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Румунія наполягатиме на продовженні заборони на ввезення українського зерна

Shutterstock

Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу виступив за подальшу заборону на імпорт зернових з України після 15 вересня, пише News.ro. За його словами, країна вживатиме заходів для захисту румунських фермерів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми вживемо всіх можливих заходів, як економічних, так і фінансових, а також нормативних актів для підтримки та захисту румунських фермерів. Звісно, я хочу продовження цієї заборони», – сказав Барбу.
  • Відповідаючи на запитання, як він діятиме, якщо позиція європейських інституцій буде іншою, міністр сільського господарства відповів: «Є ще два дні. Почекаємо рішення».
  • Премʼєр-міністр Марчел Чолаку заявив у четвер, 14 вересня, на засіданні, що просить міністра сільського господарства підготуватися до рішення Європейської комісії щодо імпорту зерна з України.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

12 вересня польський премʼєр Матеуш Моравецький повідомив, що уряд Польщі продовжив ембарго на імпорт українського зерна до країни.

У відповідь на це премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі через блокування Польщею експорту українського зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні