Категорія
Новини
Дата

Румунія запроваджує нові правила транзиту української агропродукції

З 24 квітня Румунія розпочне пломбування транспортних засобів, які перевозять українську аграрну продукцію в режимі транзиту. Про це стало відомо після зустрічі міністра агрополітики Миколи Сольського та міністра сільського господарства Румугії Петре Деа, повідомила пресслужба Укртрансбезпеки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Встановлювати пломби на вантажний автотранспорт з українським аграрним транзитним товаром будуть митні органи Румунії.
  • Перевізники, які прямують через Румунію транзитом мусять підготувати вантажівку до пломбування і прибувати до кордону тільки після виконання таких умов.

Контекст 

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Чорноморський порт Румунії Констанца, який є основним зерновим транзитним вузлом для України, відвантажив близько 12 млн т українського зерна у 2022 році та в першому кварталі цього року.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

21 квітня стало відомо, що Румунія не запроваджуватиме заборону на імпорт українського продовольства. За словами Деа, Румунія чекатиме, поки Єврокомісія запровадить заходи для допомоги фермерам Центральної та Східної Європи.

Своєю чергою пресслужба Мінагрополітики України повідомила, що транзит української аграрної продукції буде рухатись максимально по Румунії, і шляхи солідарності збережуться. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні