Категорія
Новини
Дата

Румунія не заборонятиме імпорт агропродукції з України до рішення Єврокомісії. Шляхи солідарності збережуться

1 хв читання

Румунія не запроваджуватиме односторонню заборону на імпорт українського продовольства. Про це повідомив міністр сільського господарства країни Петре Деа після зустрічі з українським колегою Миколою Сольським 21 квітня, пише Reuters

Ключові факти

  • Румунія чекатиме, поки Єврокомісія запровадить заходи для допомоги фермерам Центральної та Східної Європи.
  • «Я вважаю, що необхідно почекати, щоб побачити, що вирішить Комісія, а потім ми знову зустрінемося, щоб встановити довгострокові правила», – сказав Деа.
  • Крім того, він зазначив, що румунська влада серйозно поставилася до результатів перевірки на пестициди, яку провела Словаччина, тому румунська митниця відбиратиме зразки українського зерна.
  • Пресслужба Мінагрополітики України також повідомила, що сторони погодилися дочекатись рішення Єврокомісії. Також там повідомили, що транзит української аграрної продукції буде рухатись максимально по Румунії, і шляхи солідарності збережуться. 

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Чорноморський порт Румунії Констанца, який є основним зерновим транзитним вузлом для України, відвантажив близько 12 млн т українського зерна у 2022 році та в першому кварталі цього року.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні