Категорія
Новини
Дата

САП вимагає змінити запобіжний захід Коболєву на тримання під вартою із заставою в 365 млн грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вимагає змінити запобіжний захід колишньому очільнику НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву на тримання під вартою із альтернативним правом внесення застави в 365 млн грн. Про це йдеться у повідомленні юридичної компанії «Міллер», яка представляє інтереси Коболєва.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За рішенням суду, Коболєв мав внести заставу в понеділок. Було зібрано та сплачено орієнтовно половину застави від тієї суми, яку встановив суд […], йдеться в повідомленні.
  • «Однак прокуратура вимагає призначити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативним правом внесення застави в розмірі 365 млн грн. Чекаємо на дату засідання суду першої інстанції про доцільність зміни запобіжного заходу Андрію Коболєву», – заявили його юристи.
  • За словами адвоката Коболєва Олексія Носова, це клопотання в середу, скоріш за все, піде в суд. «Щойно разом із Андрієм Коболєвим прибули за викликом в НАБУ. Детектив вручив нам клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та альтернативу у вигляді застави 365 мільйонів. Скоріш за все, завтра це клопотання піде в суд. Готуємось до розгляду», – написав Носов.

Контекст

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від семи до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня ВАКС відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн Коболєву.

1 березня Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові «Нафтогазу» Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн. Рішення означає, що підозра Коболєву є обґрунтованою.

2 березня власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа оголосив збір коштів на заставу для Коболєва. Він планував зібрати до 6 березня 229,2 млн грн і закликав бізнес долучитися до збору. 

Як повідомили в САП, Коболєв станом на 7 березня не вніс заставу у розмірі 229 млн грн.

Детальний розбір обвинувачень проти ексочільника «Нафтогазу» читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні