Будівля уряду Швейцарії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Швейцарія констатує скорочення заморожених російських активів

Будівля уряду Швейцарії Фото Getty Images

У Швейцарії заморожено російських активів на 5,8 млрд швейцарських франків ($6,36 млрд), повідомив уряд країни у вівторок, 23 квітня. На кінець 2022 року ця цифра сягала 7,5 млрд франків. Це може збільшити міжнародний тиск на нейтральну країну з метою посилення санкцій проти Москви за її вторгнення в Україну, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Основна причина скорочення – зниження ринкової вартості заблокованих акцій та інших фінансових активів, повідомив Державний секретаріат з економічних питань (SECO), який здійснює нагляд за санкціями.
  • Проте це скорочення, ймовірно, викличе критику з-за кордону, що Швейцарія робить недостатньо для посилення санкцій, покликаних покарати Москву за її вторгнення в Україну.
  • Хоча Швейцарія й активізувала свої зусилля у боротьбі з компаніями та приватними особами, які використовують країну для ухилення від санкцій, інші країни хочуть, щоб ця країна робила більше, зазначає видання.
  • Заморожені 5,8 млрд швейцарських франків – це лише невелика частина з 150 млрд франків російських активів, які, за оцінками Швейцарської асоціації банкірів, у 2022-му знаходилися у швейцарських банках.
  • SECO також повідомила, що наразі під санкціями Швейцарії перебувають 1703 фізичні та 421 юридична особа з РФ.
  • Минулого тижня нижня палата парламенту Швейцарії проголосувала проти приєднання країни до міжнародної робочої групи з застосування економічних санкцій проти Росії, до якої входять США, Австралія, Канада, Єврокомісія, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Велика Британія.
  • Уряд рекомендував не приєднуватися до робочої групи, аргументуючи це тим, що Швейцарія вже співпрацює з країнами-учасницями у цьому напрямку, і заявив, що відмова від участі в ній піде на користь мирному саміту щодо України, який має відбутися 15-16 червня.

Контекст

У березні цього року верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію уряду про передачу Україні заморожених російських активів. Таким чином уряду Швейцарії дали змогу створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів центрального банку агресора або активів його держкомпаній постраждалим державам.

«Факти справді дуже очевидні. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона повинна відшкодувати завдану шкоду», – заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

Водночас швейцарські банки дуже критично поставилися до ідеї з конфіскацією. «Подібне ігнорування прав власності підірвало б становище Швейцарії як фінансового центру», – повідомила газета NZZ із посиланням на неназваного банкіра. Інший назвав це «смертною карою» для швейцарських банків.

США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України у цьому питанні.

Країни G7 обговорять питання використання заморожених російських активів для допомоги Україні на зустрічі в середині червня у Швейцарії. Держсекретар США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн «Групи семи» на Капрі сказав, що пошук рішення триває і це станеться «рано чи пізно».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні