Категорія
Новини
Дата

США посилюють тиск на Туреччину через співпрацю з Росією – Bloomberg

Офіційні особи США провели переговори зі своїми турецькими колегами щодо дотримання фінансових санкцій, введених проти Росії у звʼязку з її вторгненням в Україну, що є останнім кроком Заходу, спрямованим на те, щоб змусити Анкару зайняти жорсткішу позицію щодо Москви, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Делегація на чолі з помічницею міністра фінансів США Елізабет Розенберг зустрілася з керівником центрального банку Туреччини та бізнес-групами в Анкарі та Стамбулі на початку цього тижня, а в середу мала зустрітися з місцевими чиновниками міністерства фінансів. 
  • Візит відбувається через тиждень після того, як президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та його російський колега Володимир Путін провели переговори у столиці Казахстану – їхню четверту особисту зустріч за останні кілька місяців. 
  • Лідери двох країн домовилися зміцнювати енергетичні звʼязки та створити в Туреччині міжнародний газовий вузол, що потенційно зробить цю країну ключовим маршрутом для російських потоків до Європи.
  • Поглиблення економічних і торговельних звʼязків Туреччини з Росією викликало гнів Заходу, який хоче створити єдиний міжнародний фронт, щоб переконати Москву змінити курс щодо України.
  • Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо відвідав Туреччину в червні, що було частиною зусиль адміністрації президента США Джо Байдена щодо мобілізації підтримки для придушення російських активів за кордоном. 
  • Згодом Адейемо надіслав листа декільком турецьким бізнес-групам, попередивши їх про наслідки ведення бізнесу з Росією.
  • У вересні Управління Мінфіну з контролю за іноземними активами попередило фінансові установи про ризики укладання нових або розширення наявних угод із російським оператором платіжних карток «Мир». Це стривожило турецьких чиновників, і всі пʼять турецьких банків, які брали участь у системі, згодом відмовилися від неї.

Контекст

На території Туреччини буде створено міжнародний газовий хаб для постачання російського палива до Європи. Про таку домовленість із російським диктатором Путіним повідомив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 19 жовтня в парламенті.

Туреччина нарощує торгівлю з Росією, попри заклики союзників про введення санкцій. Її експорт до Росії перебуває на найвищому рівні з 2014 року. Санкції у звʼязку з вторгненням Росії до України спровокували відтік транснаціональних корпорацій, але одна країна відкрито хвалиться бумом у торгівлі з Росією – Туреччина.

У серпні міністр транспорту Туреччини Аділь Караісмаілоглу повідомив про зростання торгівлі автомобілями з Росією на 58% за перші чотири місяці року. Це лише один приклад масштабного стрибка турецького експорту до Росії, який, за даними державної служби статистики Туреччини, у першому півріччі досяг восьмирічного максимуму в $2,91 млрд. 

Туреччина стає дедалі більш важливим партнером Путіна, оскільки санкції закривають інші шляхи для торгівлі, подорожей та інвестицій. А Ердоган, який балотуватиметься на новий термін на виборах наступного року, сподівається, що Росія допоможе підтримати проблемну економіку Туреччини, зокрема забезпечення пільгового газу та угоду про платежі в лірах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні