Категорія
Новини
Дата

Суд зобов’язав Держгеонадра розглянути заяву націоналізованої «Укрнафтобуріння» на перспективне Сахалінське родовище

Київський окружний адміністративний суд зобовʼязав Державну службу геології та надр розглянути заяву про видачу спецдозволу на видобування газу на Сахалінському родовищі компанії «Укрнафтобуріння» («УНБ»), яка була відчужена у бізнесмена Ігоря Коломойського і передана в управління «Укрнафті». Про це повідомила пресслужба «УНБ».

Ключові факти

  • Київський окружний адміністративний суд видав відповідний виконавчий лист 9 лютого, документ почав діяти 27 лютого.
  • Також Держгеонадра має розглянути заяву щодо укладення з «Укрнафтобурінням» угоди про умови користування надрами.
  • «Укрнафтобуріння» припинило видобуток газу на Сахалінському родовищі з 1 грудня 2023 року. Зупинка «УНБ» означає нестачу майже 1 млрд кубометрів газу на рік у газовому балансі України, за оцінкою народного депутата, представника парламентського енергокомітету Олексія Кучеренка.
  • Через зупинку видобутку газу на Сахалінському родовищі держава щомісяця недоотримує 190 млн грн ренти, 130 млн грн ПДВ і близько 80 млн грн податку на прибуток, за даними «УНБ». 

Контекст

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА. Наприкінці січня Антимонопольний комітет дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті».

Наприкінці листопада 2024-го Шостий апеляційний адмінсуд анулював спецдозвіл для «Укрнафтобуріння» на видобуток на Сахалінському родовищі. З 1 грудня компанія зупинила видобуток.

У відповідь на запит Nadra.info керівник «Держгеонадр» Роман Опімах пояснив, що служба поновила судову суперечку після запиту від Державного бюро розслідувань (ДБР). Зі свого боку, ДБР повідомило Nadra.info, що не просило зупиняти Сахалінське родовище і розслідує службову недбалість «Держгеонадр».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні