Категорія
Новини
Дата

Ціни на золото впали до найнижчого рівня за понад рік через можливе чергове підвищення ФРС ключової ставки

Золото впало в ціні до мінімуму з березня 2021 на тлі очікувань подальшого підвищення ключової ставки Федеральною резервною системою США. Водночас платина навпаки подорожчала, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Золото подешевшало майже на 8% цього року, оскільки ФРС агресивно збільшує ставки, що знижує привабливість безвідсоткових активів. Підвищення курсу долара також чинило тиск на метал, хоча дедалі серйозніша риторика представників Європейського центрального банку стримує його зростання.
  • Спотове золото впало у ціні на 0,6%, до $1686,81, вранці у Нью-Йорку, наближаючись до третьої сесії зниження. Раніше він вона стабілізувалась на рівні $1680,50, найнижчого рівня з березня 2021 року. 
  • Срібло впало в ціні, ціни на паладій коливалися, а платина подорожчала.

Контекст

У США заявки на страхування з безробіття впали пʼятий тиждень поспіль, що говорить про те, що попит на робочу силу залишається високим, незважаючи на невизначені економічні перспективи. Заводське виробництво трохи зросло у серпні, тоді як загальне промислове виробництво, включаючи гірничодобувну промисловість та комунальні послуги, скоротилося.

Ці звіти послідували за опублікованими цього тижня індексами споживчих цін та цін виробників у США, які показали інфляційний тиск в економіці. 

Дані змушують інвесторів прогнозувати підвищення процентної ставки центральним банком США на 75 базисних пунктів на його вересневому засіданні наступного тижня, тоді як деякі навіть передбачають збільшення на повний процентний пункт.

Тим часом економічне зростання в Китаї сповільнилося настільки різко, що кілька великих банків навіть не думають, що цього року можна досягти зростання на 3%. Це може вплинути на попит на золоті прикраси найбільшого у світі споживача дорогоцінного металу.

У серпні глава ФРС Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції, після цього долар підскочив до 20-річного максимуму.

Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підвищить ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і триматиме їх на цьому рівні «деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж утричі перевищує намічені ФРС 2%.

Минулого тижня Павелл заявив, що Центральний банк США діятиме рішуче для досягнення цінової стабільності, а деякі політики висловилися на підтримку ще одного історично великого підвищення ставок. Чиновники заявили, що їхнє рішення наступного тижня буде засноване на сукупності наявних у них економічних даних, які також ілюструють сильний ринок праці та зниження споживчих витрат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні