Туреччина розблокувала проходження нафтових танкерів через протоки Босфор і Дарданелли /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина розблокувала проходження нафтових танкерів через протоки Босфор і Дарданелли

1 хв читання

Getty Images

Більшість нафтових танкерів, які стояли в черзі на проходження проток Босфор і Дарданелли, покинули турецькі води, пише Financial Times із посиланням на Мінтранс Туреччини. Чотири кораблі все ще мають надати листи про страхування.

Ключові факти

  • Документи, необхідні для проходження через протоки, надали 22 танкери, 19 із них уже залишили територіальні води Туреччини.
  • Лише чотири кораблі, включаючи ті, які щойно прибули до Босфора, мають надати листи, що підтверджують страхування, повідомили у турецькому Мінтрансі.

Контекст

8 грудня біля турецького узбережжя Чорного моря утворилася пробка з 19 нафтових танкерів, які стали на якір на рейдах проток Босфор і Дарданелли після введення стелі цін на російську нафту.

У генеральному управлінні мореплавства Туреччини пояснили, що пробка із суден утворилася внаслідок відмови європейських компаній показати листи про страхування. З 1 грудня прохід через турецькі протоки було заборонено всім танкерам, власники яких не можуть надати лист P&I.

Стеля цін, яку запровадили ЄС і G7 з 5 грудня, забороняє танкерам, що завантажують російську нафту, страхувати товар, який перевозиться на Захід, якщо вартість нафти вища за встановлену граничну ціну в $60. Після введення обмежень влада Туреччини вимагає надати докази, що нафта застрахована.

За даними TankerTrackers.com, більшість нафти, що перебуває на суднах біля берегів Туреччини, має казахстанське походження. Нафта з Казахстану надходить до Росії трубопроводом і не потрапляє під західні санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні