Туреччина розблокувала проходження нафтових танкерів через протоки Босфор і Дарданелли /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина розблокувала проходження нафтових танкерів через протоки Босфор і Дарданелли

Getty Images

Більшість нафтових танкерів, які стояли в черзі на проходження проток Босфор і Дарданелли, покинули турецькі води, пише Financial Times із посиланням на Мінтранс Туреччини. Чотири кораблі все ще мають надати листи про страхування.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документи, необхідні для проходження через протоки, надали 22 танкери, 19 із них уже залишили територіальні води Туреччини.
  • Лише чотири кораблі, включаючи ті, які щойно прибули до Босфора, мають надати листи, що підтверджують страхування, повідомили у турецькому Мінтрансі.

Контекст

8 грудня біля турецького узбережжя Чорного моря утворилася пробка з 19 нафтових танкерів, які стали на якір на рейдах проток Босфор і Дарданелли після введення стелі цін на російську нафту.

У генеральному управлінні мореплавства Туреччини пояснили, що пробка із суден утворилася внаслідок відмови європейських компаній показати листи про страхування. З 1 грудня прохід через турецькі протоки було заборонено всім танкерам, власники яких не можуть надати лист P&I.

Стеля цін, яку запровадили ЄС і G7 з 5 грудня, забороняє танкерам, що завантажують російську нафту, страхувати товар, який перевозиться на Захід, якщо вартість нафти вища за встановлену граничну ціну в $60. Після введення обмежень влада Туреччини вимагає надати докази, що нафта застрахована.

За даними TankerTrackers.com, більшість нафти, що перебуває на суднах біля берегів Туреччини, має казахстанське походження. Нафта з Казахстану надходить до Росії трубопроводом і не потрапляє під західні санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні