Категорія
Новини
Дата

Турецька ліра наблизилася до рекордного мінімуму після перемоги Ердогана на виборах

Курс турецької ліри впав після перемоги Реджепа Ердогана у другому турі президентських виборів, пише Bloomberg. За прогнозами аналітиків Morgan Stanley, ліра може обвалитися на третину, якщо Ердоган продовжить економічну політику низьких ставок.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Станом на 8:00 ліра втратила майже 0,4%, опустившись до 20,04 ліри/$. 26 травня курс ліри знизився до рекордно низької позначки в 20,6 ліри/$.
Скріншот сайту Bloomberg

Скріншот сайту Bloomberg

  • Аналітики Morgan Stanley прогнозують, що ліра може обвалитися на 29%, до 26 лір/$, швидше, ніж очікувалося раніше, і до кінця 2023-го торгуватися по 28 лір/$. Такий сценарій імовірний, якщо Ердоган продовжить дотримуватися своєї економічної політики, утримуючи ключову ставку центрального банку на низькому рівні. 
  • Аналітики Wells Fargo & Co очікують, що до кінця поточного кварталу ліра подешевшає до 23 ліри/$.
  • «Перемога Ердогана не влаштовує жодного іноземного інвестора», – заявив у коментарі Bloomberg стратег Tellimer Хаснайн Малік. «За дуже високої інфляції, дуже низьких відсоткових ставок та відсутності чистих валютних резервів може настати хвороблива криза, яка торкнеться всіх активів», – вважає він.
  • «Очевидно, що нинішня модель економіки не працює», – зазначив фінансовий менеджер Strateji Portfoy у Стамбулі Бурак Четінджекер. Він не виключає, що Ердоган розуміє потребу в помірному переході до більш традиційної політики в найближчому майбутньому. «Будь-який сигнал про це ринок вітатиме», – наголосив аналітик.

Контекст

Центробанк Туреччини за останні 1,5 року витратив майже $200 млрд на підтримку ліри, чисті валютні резерви стали негативними, а інфляція у 2022 році перевищила 80%. У квітні 2023 року інфляція в Туреччині досягла 44%.

Президент Ердоган вважає, що нижчі ставки ведуть до нижчої інфляції, а втручання влади в економіку – до втечі капіталів: з 2013 року загальний обсяг іноземних активів у турецьких акціях та облігаціях скоротився приблизно на 85%, або майже на $130 млрд.

Ердоган переміг у другому турі виборів президента Туреччини. Центрвиборчком країни підрахував 99,9% бюлетенів. У першому турі виборів два тижні тому Ердоган випередив Киличдароглу майже на 5 в.п. 

Ердоган перебуває на посту президента Туреччини з 2014 року, до цього з 2003 року він керував країною як премʼєр-міністр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні