Категорія
Новини
Дата

Творці «Мавки», «Скаженого весілля» та «Довбуша». Які українські режисери та сценаристи зняли найкасовіші фільми десятиліття – дослідження MBR

Довбуш

Стрічки Олеся Саніна «Довбуш» і «Поводир» зібрали в кінотеатрах 82,6 млн грн за понад 844 000 квитків. Кадр з фільму: Film.ua Group

Завдяки бокс-офісам мультфільмів «Мавка. Лісова пісня» та «Викрадена принцеса» найбільш успішним режисером комерційного кіно став Олег Маламуж. Його фільми сукупно зібрали бокс-офіс у 192,3 млн грн за 2,5 млн квитків, йдеться у дослідженні видання Media Business Reports. Хто ще увійшов до списку «найкасовіших» режисерів та сценаристів

Ключові факти

  • Серед сценаристів найбільший загальний бокс-офіс має Ярослав Войцешек, який працював над шістьома фільмами – 251,4 млн грн за 2,5 млн квитків. Він, зокрема, написав сценарії «Викраденої принцеси», «Захара Беркута» та «Мавки».      
  • «Касові збори та квитки ми вважаємо найобʼєктивнішим показником, коли йдеться про успішність комерційного кіно, – йдеться у дослідженні Media Business Reports (MBR). – Чим більше глядачів зацікавив фільм, тим більше він заробляє». 
  • Після Маламужа серед режисерів, які працювали над найбільш касовими фільмами: Олександра Рубан, Владислав Климчук, Олесь Санін та Володимир Зеленський. Рубан потрапила до рейтингу завдяки «Мавці», Климчук – чотирьом фільмам, зокрема двом частинам «Скаженого весілля». Санін опинився у п’ятірці як режисер «Довбуша» і «Поводиря», які разом зібрали в кінотеатрах 82,6 млн грн за понад 844 000 квитків. Зеленський увійшов до переліку як співрежисер комедії «Я, Ти, Він, Вона», яка зібрала в кінотеатрах 71 млн грн за 799 000 квитків.
  • У повному переліку від MBR 116 режисерів. «Найпродуктивніший – Ахтем Сеітаблаєв (5 фільмів), який посідає шосте місце; по чотири стрічки випустили в прокат Владислав Климчук і Олександр Бєляк (третє та двадцяте місця відповідно)», – йдеться у дослідженні. 
  • За спільним бокс-офісом своїх фільмів, створених протягом десяти років, позначку в $1 млн перетнули 24 сценаристи, свідчать дані MBR. У першій п’ятірці, крім Войцешека, – Олексій Приходько, Микола Куцик, Андрій Яковлєв, Володимир Зеленський. 
  • Друге місце Приходьку принесли три частини «Скаженого весілля» та стрічка «Любов і блогери». Загальний бокс-офіс становить 144,2 млн грн за 1,6 млн проданих квитків. Куцик теж працював над сценаріями трьох частин «Скаженого весілля», а також стрічкою «Скажені сусіди. Нові історії». Яковлєв і Зеленський у перелік потрапили як сценаристи «8 кращих побачень» та «Я, Ти, Він, Вона», але у Яковлєва на один фільм більше – «Слуга народу – 2». 
Я, Ти, Він, Вона

Кадр з фільму «Я, Ти, Він, Вона»

Мавка. Лісова пісня

Кадр з мультфільму «Мавка. Лісова пісня»

Довбуш

Кадр з фільму «Довбуш»

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст 

Forbes уже публікував частину цього дослідження від Media Business Reports. У ній йшлося про 18 найефективніших українських кінопродюсерів. До переліку увійшли продюсери, сумарні бокс-офіси фільмів яких перетнули позначку у $1 млн.

Першість у ренкінгу здобув продюсер Єгор Олесов із дев’ятьма фільмами. Найбільші бокс-офіси – у мультфільму «Мавка. Лісова пісня» (Animagrad, FILM.UA Group), трилера «Захар Беркут» (FILM.UA Group, CinemAday) та мультфільму «Викрадена принцеса» (Animagrad, FILM.UA Group). Їхня каса склала $4,3 млн, $1,4 млн та $1,4 млн відповідно.

Ірина Костюк потрапила на друге місце завдяки бокс-офісам «Мавки» та двох перших частин «Скаженого весілля» (FILM.UA Group, «Прототип продакшн»). Каса останніх становила майже $2 млн та $1,7 млн за першу та другу частини відповідно. 

Наступні три місця ділять Сергій і Борис Шефіри й Андрій Яковлєв, які спродюсували комедію «Я, Ти, Він, Вона» (Студія «Квартал 95»), що кілька років залишалась найбільш касовим українським фільмом із бокс-офісом $2,6 млн грн та майже 800 000 проданих квитків. Цей результат вдалось обігнати лише «Мавці» із $4,3 млн та 1,2 млн проданих квитків. 

До десятки найбільш продуктивних продюсерів також потрапили Надія Коротушка («Скажене весілля»), Володимир Зеленський («Я, Ти, Він, Вона») та Юрій Горбунов («Скажене весілля»).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні