У Євросоюзі заморозили російських активів на €68 млрд – Politico /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Євросоюзі заморозили російських активів на €68 млрд – Politico

Getty Images

ЄС заморозив €68 млрд російських активів, більша частина яких перебуває в Бельгії, згідно з внутрішнім документом Єврокомісії, з яким ознайомився Politico

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На Бельгію припадає €50 млрд із €68 млрд, Люксембург посідає друге місце з €5,5 млрд. Разом з Італією, Німеччиною, Ірландією, Австрією та Францією на їхню частку припадає понад 90% заморожених активів.
  • Водночас ЄС не знає, скільки національних резервів Росії заморожено у блоці. У внутрішньому документі наводиться приблизна цифра €33,8 млрд, але додається, що сума зараз оцінюється, тому не озвучується.
  • Єврокомісія все ще очікує на ухвалення рішення про визнання ухилення від санкцій злочином ЄС, що полегшило б конфіскацію активів у разі засудження у кримінальній справі. 

Контекст

Єврокомісія вивчала можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, писав Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів Центробанку РФ. 

Український уряд уже кілька місяців закликає переказати заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відновлення зруйнованої війною країни. Раніше вартість відбудови премʼєр-міністр Денис Шмигаль оцінив у $750 млрд.

Вартість відбудови і відновлення України коштуватиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна у наступні півтора-три роки. 

Окремо ЄС розглядав можливість арешту активів росіян, які перебувають під санкціями, розширивши список злочинів, таких як відмивання грошей та корупція, включивши до нього порушення санкцій ЄС.

У країнах Євросоюзу наразі заморожено €17,4 млрд авуарів російського походження, повідомляв член Єврокомісії з юстиції Дідьє Рейндерс.

Європейський союз вивчає можливість використання активів російського Центрального банку на мільярди євро, вже заморожених державами-членами, для допомоги у відновленні України, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Обговорення перебувають на ранній стадії, і експертам з правових питань нещодавно було доручено вивчити можливі варіанти. Оцінка того, чи можна і як отримати здобути над активами, надзвичайно складна та потенційно загрожує юридичними наслідками. Але оскільки російське вторгнення в Україну триває і санкції не можуть його стримати, у Брюсселі вивчають способи назавжди позбавити РФ доступу до її фондів.

Варіанти буде зосереджено на тому, як зрештою конфіскувати хоча б частину приблизно з $300 млрд резервів Центрального банку Росії, які було заморожено ЄС, США та іншими союзниками після вторгнення Росії в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні