Категорія
Новини
Дата

СБУ вилучила в «Укрнафти» і «Укртатнафти» нафтопродукти на 800 млн грн. Справа стосується колишнього керівництва компаній

1 хв читання

На логістичних базах і складах ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» правоохоронці під час обшуків вилучили понад 16 000 т нафтопродуктів загальною вартістю майже 800 млн грн, повідомляє СБУ. Йдеться про справу проти колишнього керівництва компаній, зазначили в Офісі генпрокурора. 

Ключові факти

  • Наразі вирішується питання щодо арешту паливно-мастильних матеріалів та їхньої подальшої передачі на потреби Сил оборони.
  • Зазначається, що таким чином правоохоронці заблокували можливий нелегальний збут цих нафтопродуктів, які з «Укрнафти» і «Укртатнафти» незаконно вивів попередній менеджмент компаній.
  • Слідчі встановлили, що представники «Укртатнафти» впродовж 2022 року відвантажували пальне за адресами афілійованих компаній без відображення операцій у податковій звітності, а в подальшому підконтрольні АЗС реалізовували оптові партії нафтопродуктів без сплати акцизного податку.
  • За даними офісу генпрокурора, у ході розслідування екскерівнику нафтопереробної компанії, 43% якої належить державі, обрано запобіжний захід – 199 млн грн застави. У зв’язку з несплатою підозрюваним цих коштів слідчим суддею йому змінено запобіжний захід на тримання під вартою.

Контекст

17 вересня 2022 року детективи НАБУ вже приходили з обшуком до Коломойського у справі «Укрнафти». Обшук відбувся за місцем проживання бізнесмена в курортному селищі Буковель (скоріше за все, в готелі Radisson Blue Ressort Bukovel).

1 лютого стало відомо, що слідчі СБУ та БЕБ провели обшук вдома в олігарха Ігоря Коломойського. Розслідування стосується махінацій навколо «Укртатнафти» та «Укрнафти».

Колишній менеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» підозрюється у привласненні 40 млрд грн державних коштів. Слідчі встановили, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

3 лютого повідомили про підозру одній ыз фігуранток кримінального провадження про привласнення 40 млрд грн колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта», повідомляє пресслужба. Бухгалтер переховувалась на Закарпатті.

«Укрнафта» заборгувала державі 4,58 млрд грн податків, має 20 млрд грн дебіторської заборгованості та нестачу нафти на мільрди гривень. Про це очільник компанії Сергій Корецький розповів в інтерв’ю «Бізнес Цензору».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні