Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія залучила €2 млрд для нового макрофіну Україні

Україна отримає €2 млрд макрофінансової допомоги від ЄС у межах програми NextGenerationEU, йдеться у повідомленні Європейської комісії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія 11 жовтня розмістила облігації на €11 млрд, кошти від яких буде використано для надання Україні макрофінансової допомоги в межах програми NextGenerationEU.
  • Угода передбачає випуск семирічних облігацій на €5 млрд з погашенням 4 грудня 2029 року та 20-річних облігацій на €6 млрд з погашенням 4 листопада 2042 року.
  • Із коштів, залучених від продажу нових 20-річних облігацій, €2 млрд буде надано Україні як позики. 
  • «Фінансування ЄС є конкретним проявом солідарності з Україною та державами-членами, які оговтуються від пандемії. Сьогодні ми успішно та за складних ринкових умов залучили ще €11 млрд. З них €2 млрд будуть швидко виділені для допомоги Україні в протистоянні загарбницькій війні на європейській землі», – сказав комісар з питань бюджету та адміністрування Йоханнес Ган.  
  • Це буде перший транш макрофінансової допомоги Україні на суму €5 млрд, погодженої 20 вересня 2022 року, йдеться у повідомленні.

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС. Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня.

7 вересня Єврокомісія запропонувала виділити €5 млрд макрофінансової допомоги Україні. «Ситуація в Україні вимагає нашої неослабної підтримки. Європейська комісія пропонує Україні додаткові €5 млрд макрофінансової допомоги», – заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

3 жовтня ЄС підписав меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні €5 млрд макрофінансової допомоги. У Представництві ЄС кореспонденту Forbes пояснили, що цей меморандум є частиною загального пакету макрофінансової допомоги ЄС на €9 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні