Категорія
Новини
Дата

Україна почала купувати газ за ціною близько $1000 за тисячу кубів – глава Міненерго

НАК «Нафтогаз України» і приватні компанії розпочали імпорт газу, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко на брифінгу. У лютому ціна становить від $900 до $1000 за тис. куб. м.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Купують газ і «Нафтогаз», і приватні компанії. Цього місяця «Нафтогаз» планує імпортувати близько 300 млн куб. м газу, переважно за напрямками зі Словаччини, Угорщини та Польщі.
  • Збільшились гарантовані потужності для імпорту газу в Україну, повідомив міністр. Зокрема, зі Словаччини – до 42 млн куб. м на добу, з Угорщини – до 8 млн куб. м на добу. Цього достатньо, щоб наповнювати сховища для проходження наступного опалювального сезону, вважають в Міненерго.
  • Галущенко не назвав точну ціну, за якою імпортується газ, пославшись на комерційну таємницю. За його словами, вона становить від $900 до $1000 за тис. куб. м.

Контекст

У грудні ціни на газ в Європі перетнули рекордну позначку у $2200 за тисячу кубів після короткострокового похолодання та скорочення прокачки газу «Газпромом».

1 лютого березневий фʼючерс на TTF на біржі ICE Futures знизився до $898 за тисячу кубів. У січні середня вартість контракту «на день уперед» на хабі TTF становила $976, у грудні — $1310 за тисячу кубів.

Оператори ГТС України та Угорщини у грудні уклали угоду щодо збільшення на третину гарантованих потужностей для імпорту газу з Європи. Отже, Україна зможе транспортувати до 8 млн кубометрів газу щодоби (2,9 млрд куб. м на рік) з Угорщини. Крім того, Міненерго та МЗС заявляли, що працюють над збільшенням імпорту зі Словаччини та Польщі.

Єврокомісія не виключає, що РФ зупинить постачання газу до Європи у випадку агресії проти України. ЄС веде переговори зі США та Катаром.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні