Категорія
Новини
Дата

Україна та Молдова відновили залізничне сполучення в обхід Придністровʼя

Україна та Молдова відновили сполучення на залізничній ділянці Березине – Басарабяска в Одеській області в обхід самопроголошеного Придністровʼя, повідомило міністерство інфраструктури.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відновлення залізничного маршруту стало необхідним на тлі постійних атак мосту через Дністровський лиман російськими окупантами, йдеться в повідомленні.
  • «Відтепер маємо альтернативу: головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів – «Рені» та «Ізмаїл» – надійно підключений до залізничного сполучення», – додав міністр інфраструктури Олександр Кубраков
  • У Мінінфраструктури розраховують досягти об’єму вантажоперевезень на цій ділянці в середньому на рівні 10 млн т на рік. 

Контекст

Ділянка Березине – Басарабяска є одноколійною, а її довжина складає 22 км (на території України – майже 21 км), рух на ній був відсутній з 1999 року.

24 червня цього року Міністерство інфраструктури України та Міністерство інфраструктури та регіонального розвитку Молдови підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку залізничного сполучення, який передбачає відновлення залізничного руху на цій ділянці.

Збитки, завдані залізничній інфраструктурі України війною, становлять $2,7 млрд, що на $1 млрд менше за попередню оцінку. Про це свідчать дані проєкту «Росія заплатить». Аналітики проєкту зробили уточнення щодо суми збитків залізничної інфраструктури та рухомого складу. У порівнянні з даними попереднього звіту, збитки за цією категорією скоротились на $1 млрд і на 8 червня становлять $2,7 млрд. Внаслідок бойових дій пошкоджено 6300 колій та 41 міст. 

На 8 червня уточнена загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає $103,9 млрд, або 3 трлн грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні