Категорія
Новини
Дата

Україна зібрала з техногігантів 4 млрд грн «податку на Google», який оплатили українці

Державний бюджет отримав від початку року близько 4,129 млрд грн завдяки так званому податку на Google, повідомив народний депутат, голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Після його запровадження цифрові послуги для українців подорожчали.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Гетманцева, звершилося декларування з «податку на Google» за третій квартал, за результатами якого держава отримає майже $40 млн або 1,5 млрд грн.
  • Найбільші суми були сплачені Google Commerce Limited, Apple Distribution International Limited, Google Ireland Limited.
  • Загалом за цей рік до державного бюджету України міжнародні компанії вже сплатили податок на додану вартість з операцій з постачання електронних послуг фізичним особам на митній території України у сумі 4,129 млрд грн.

Контекст

Рік тому Верховна Рада ухвалила закон, яким вводиться ПДВ у розмірі 20% на електронні послуги компаній-нерезидентів, таких як Google, Facebook, Netflix та інших. Після вступу в дію міжнародні технологічні корпорації підняли ціни на свої послуги для споживачів з України на 20%.

Необхідність введення цифрового податку аргументується тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників, йдеться в пояснювальній записці до закону. 

Раніше один з авторів документа Данило Гетманцев зазначав, що держбюджет недоотримує лише від рекламних послуг близько 3 млрд грн.

Україна не перша країна, яка запровадила цифровий податок. Наприклад, Франція передбачила податок у розмірі 3% від доходу технологічних компаній, отриманого у Франції. У 2019 році щорічним податком в 7% почала обкладати доходи техгігантів на своїй території Чехія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні