Категорія
Новини
Дата

Український розробник систем протидії безпілотникам Kara Dag залучить інвестиції американського фонду

1 хв читання

Фонд Green Flag Ventures (GFV) американського підприємця Джастіна Зіфа оголосив про інвестицію в Kara Dag – українського розробника систем протидії безпілотникам та радіоелектронної боротьби. Про це йдеться у пресрелізі фонду, що спеціалізується на інвестиціях в українські оборонні стартапи. 

Один із продуктів Kara Dag здатний виявляти БПЛА і рятувати життя військовим на полі бою.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Ця інвестиція дозволить компанії Kara Dag задовольнити існуючий попит та зростаючий міжнародний ринок, зазначив GFV. 
  • «За прогнозами, світовий ринок протидії БПЛА перевищить $10,5 млрд до 2030 року, і Kara Dag добре підготовлений до задоволення як поточного, так і майбутнього попиту», – йдеться у повідомленні фонду.
  • Про суму інвестицій та деталі угоди не повідомляється.

Контекст

Defence-tech стартап Kara Dag заснований навесні 2023 року українськими інженерами та підприємцями, вихідцями з ІТ сфери у відповідь на російське вторгнення.

Kara Dag розробляє продукти для детекції, розпізнавання радіосигналів та пеленгації для щоденного цивільного використання туристами та лісниками. У сфері компетенцій також – machine learning, мікроконтролери, GNU Radio, розробка антен, конструювання приладів та налагодження виробництва.

Один із продуктів компанії – детектор дронів Obriy. Пристрій здатен сповістити про наближення дрона (FPV, квадро) за 2,5 – 4 км. Як зазначає компанія, це дозволить замаскуватись або ж знешкодити дрон. 

Прилад детектує дрони або квадрокоптери за наявністю сигналу у діапазонах 1.2GHz, 2.4GHz та 5.8GHz, та сповіщає про них світловою, вібро, та звуковою сигналізацією, за потреби звуковою сигналізацією в навушники. За характером сигналізації можна визначити відстань до дрона, а також запеленгувати напрям підльоту. «За відгуками, 10 приладів за місяць врятували більше 100 життів», – йдеться в описі продукті на сайті компанії. Ціна приладу – 22 500 грн.

Український розробник систем протидії безпілотникам Kara Dag залучить інвестиції американського фонду /Фото 1

Детектор дронів Obriy

У жовтні 2023 року на заході IT Arena у Львові американський підприємець Джастін Зіф анонсував запуск фонду Green Flag Ventures, що буде інвестувати в українські стартапи. 

Фонду цікавлять саме українські проєкти і є кілька критеріїв, за якими буде визначатись приналежність до України. По-перше, засновники мають бути українцями. По-друге, бажано, щоб значна частина команди також базувалась в Україні, розповідав Зіф.

Green Flag Ventures вкладає в українські стартапи від $100 000 до близько $1,2 млн, розповіла в інтерв’ю dev.ua співзасновниця фонду Дебора Ферламб.

Фонд працює з посівною стадією до раунду А. До кінця року GFV планує зробити від 5 до 8 інвестицій. Раніше фонд проінвестував в компанію Astra Nav. Вона розробила спеціальну технологію M-GPS, яка забезпечує навігацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд