Категорія
Новини
Дата

Українці вдвічі частіше цікавляться оголошеннями про вживані авто, ніж до великої війни – OLX

Повномасштабне вторгнення Росії спричинило зростання інтересу до оголошень про вживані авто на майданчику OLX вдвічі, йдеться у наданих Forbes даних маркетплейсу. Кількість оголошень про продаж авто з Польщі зросла в 17 разів. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Повномасштабне вторгнення відчутно змінило попит на вживані автівки, повідомили у компанії. Якщо у липні 2021 року на одне оголошення про вживаний легковий автомобіль на OLX відгукувалися близько чотирьох користувачів, то вже в 2023-му цей показник зріс до восьми людей. У липні 2022 року у оголошення в середньому було сім відгукувачів
  • Найбільшу кількість оголошень про продаж вживаних автомобілів протягом останніх трьох років розміщували в Київській області (44 295 у липні 2023-го). Порівняно з липнем 2021 року показник зріс у понад шість разів. 
  • Також серед лідерів із розміщення оголошень у липні 2023-го – Дніпропетровська (25 091), Львівська (2117 421) та Одеська області (15 450). 
  • Український авторинок у липні 2023 року значно поповнили автівки, привезені з-за кордону. Зокрема, порівняно із показниками цього самого періоду до повномасштабного вторгнення на продаж виставили у 4,6 раза більше автівок з Німеччини (9500), у 17 разів більше – з Польщі (6500) та у 6,7 раза – із США (16 000). 
  • Згідно з даними платформи, наразі імпорт машин становить 15% українського ринку.
  • Найпопулярніші категорії транспорту серед користувачів останні два роки незмінні: легкові автомобілі, автобуси та вантажні автомобілі. 
  • Найчастіше на маркетплейсі шукають вживані автомобілі, вироблені між 2005-м та 2010 роками. Середня ціна за таке вживане авто сягає $5100.

Контекст

За перше півріччя 2023-го в Україні було перепродано 375 000 вживаних авто, свідчать дані агентства AUTO-Consulting, які є у розпорядженні Forbes. Це на 48% більше порівняно з першим півріччям 2022 року. 

До 80% автомобілів на українському авторинку продається всередині країни. 

Середня вартість авто на вторинному ринку суттєво поступається середній ціні нового: €5000 проти €32 000. Згідно з даними AUTO-Consulting, ринок уживаних авто за перші шість місяців 2023 року сягнув $2 млрд. 

У березні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, покликаний позбавити дилерів зобовʼязання реєструвати авто на себе. Реєстрацію проходитиме лише кінцевий покупець.

Більше про ситуацію на ринку вживаних авто читайте у редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні