Українці вклали 2 млрд грн у контрнаступ через фонд «Повернись живим». Що придбали для Сил оборони /Фонд Повернись живим
Категорія
Новини
Дата

Українці вклали 2 млрд грн у контрнаступ через фонд «Повернись живим». Що придбали для Сил оборони

Фонд Повернись живим

Фонд «Повернись живим» з 1 лютого по 9 травня 2023 року спрямував понад 2 млрд грн на допомогу Силам оборони у підготовці до літньої наступальної кампанії. Про це йдеться в пресрелізі фонду. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Кожна гривня з цих понад 2 млрд – регулярні донати, які люди та бізнес відправляли на рахунки фонду поза проєктами», – зазначив директор «Повернись живим» Тарас Чмут.
  • Найбільша стаття витрат із коштів, якими фонд вклався у контрнаступ, – це зброя. Війську закупили та передали 1460 кулеметів калібру 7,62-мм і 1000 ручних гранатометів ATGL-L3 загалом за 417,4 млн грн. Спільно з Генштабом розподілили 2460 одиниць зброї по 40 підрозділах, йдеться в повідомленні. 
  • На другому місці – дрони. На 2542 одиниці коптерів різних моделей було витрачено понад 335,4 млн грн. Частина з придбаного – дефіцитні моделі з тепловізійною оптикою. 
  • Також для армії придбали 11 834 радіостанції за майже 331 млн грн. Ця цифра майже у півтора раза більша за загальну суму коштів, яку фонд акумулював для ЗСУ у 2014–2022 роках, додали у організації. 
  • Було закуплено 2306 одиниць тепловізійної оптики за 161,2 млн грн. Спеціально для літнього наступу ЗСУ фонд придбав за кордоном 93 нові пікапи за 118,9 млн грн. 
  • Крім того, Силам оборони закупили та передали тисячі одиниць допоміжного устаткування: кілометри кабелю, зарядні пристрої, планшети, монітори, мережеве й саперне обладнання, зазначається в повідомленні фонду. 

Контекст

Фонд «Повернись живим» заснував IT‑менеджер Віталій Дейнега у березні 2015‑го. Наприкінці 2020 року він відійшов від операційної роботи. Фонд очолив Тарас Чмут.

За сім років до повномасштабного вторгнення фонд «Повернись живим» зібрав для армії 200 млн грн. За 50 днів великої війни – 3,2 млрд грн. 

Влітку 2022 року фонд став першим в Україні, хто передав безпілотні авіаційні комплекси Bayraktar TB2 на потреби армії.

Торік у жовтні Чмут анонсував відкриття офісу в США та збільшення команди організації. За його словами, попередньо за пів року вторгнення фонд виріс у «580 разів – з 30 млн грн в рік до 5 млрд грн за першу половину 2022-го».

У 2022 році фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» отримав 1,7 млн донатів на суму 5,7 млрд грн

Основними жертводавцями фонду і в Україні, і за кордоном були фізичні особи – 68%. 25% жертводавців становили юридичні особи, 7% – підприємці, йдеться у звіті «Повернись живим».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні